Iliescu, despre anexarea Crimeei: Ne aflăm în fața unui act de forță care a schimbat o realitate istorică

| 19 mar, 2014

Fostul președinte Ion Iliescu consideră că anexarea Crimeei de către Federația Rusă reprezintă "un act de forță care a schimbat o realitate istorică".

"Este o decizie a conducerii Rusiei care se bazează și pe niște date istorice în legătură cu apartenența Crimeei la Rusia. (...) S-a creat o nouă realitate istorică, după destrămarea Uniunii Sovietice. A apărut statul independent ucrainean și Belarus și statele baltice și așa mai departe. Ori acum Rusia a încălcat aceste reguli ale jocului. Deci sunt chestiuni care pot fi element de dispută, ne aflăm în fața unui act de forță care a schimbat o realitate istorică", a afirmat Ion Iliescu miercuri seara la lansarea numărului 50 al "Caietelor Revoluției".

El a amintit date din istoria statului ucrainean.

"De fapt, practic, înainte nu a existat un stat ucrainean. Rusia integra Ucraina ca o parte componentă a Rusiei. Deci Rusia imperială, Rusia istorică, de fapt primul stat rus a avut capitala la Kiev. Ivan cel Groaznic a mutat capitala la Moscova, iar Petru cel Mare la Petrograd, pentru a dezvolta forța maritimă a statului rus. Deci există o anumită conexiune istorică, ucrainenii ca atare s-au afirmat ca națiune de sine stătătoare și ca un stat distinct în timp și a fost Uniunea Sovietică care a organizat republici componente — republicile baltice, Ucraina, Belarus, statele din Caucaz și din Orientul Apropiat. Altminteri, rușii și ucrainenii nu prea se delimitau. Deci există din acest punct de vedere un precedent istoric de care se folosesc. (...) E adevărat că Hrusciov a fost cel care a decis să treacă Crimeea în componența statului ucrainean, Ucraina sovietică. Deci există din acest punct de vedere tot felul de precedente istorice care se folosesc în fel și chip. (...) Deci există câteva elemente ale istoriei Ucrainei, ale statului rus, Uniunii Sovietice care dau argumente din acest punct de vedere", a explicat Iliescu.

Fostul șef de stat a subliniat că "în componența națională a locuitorilor Crimeei se pare că rușii formează chiar o majoritate, ucrainenii fiind mult mai puțini și ceva tătari care au fost expulzați pe vremea lui Stalin și după aceea au revenit și în Crimeea și în alte câteva zone".

Referindu-se la Transnistria, Ion Iliescu a explicat că "acțiunea separatistă a transnistrenilor, deci populația rusofonă de dincolo de Nistru reprezintă oarecum o majoritate față de restul Republici moldave, a fost un prim pas de sciziune".

"Și ei acum vor să apeleze la Rusia, zona asta, fâșia asta de pământ de lângă Nistru, Transnistria, care e greu să ființeze ca structură statală. Devine o chestiune complicată și suveranitatea Republicii Moldova este pusă în pericol prin asemenea acte samavolnice", a adăugat Iliescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 mar, 2014
COCIOABA,IMPARATUL TIGANILOR SI INDO-PACHISTANEZILOR DE PRETUTINDENI
Cu trecerea anilor kgb-istului Ilici(teroristul care tragea din toate pozitiile in decembrie 89 in prea naivul si dezorientatul popor roman!)i se observa tot mai mult trasaturile specifice natiei(etniei) tovarasiei sale...minoritarii care au speriat vestul(practicandu-si meseriile traditionale...cersit,inselat,ciordit,etc)...ducand faima ROManiei in Europa.
19 mar, 2014
hiris
Iliescu, despre anexarea Crimeei:
ma mir ca iti barfesti neamurile!
19 mar, 2014
gheorghe
duteee ma de comunist nenorocit dupa ce ca ai vandut tara rahatilor de sua si ai abrogat legile care pedepseau cu moartea furtul crima tradarea etc vi ma idiotule sa dai lectii ;tu mai ai olecuta si crapi ma da noi avem copii ; de ce nu comentezi ma cum ne a lasat sua si alianta pe mana comunistilor rusi in 44 ha?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ