Ce vinde şi ce cumpără România din Rusia

| 20 mar, 2014

România este importator net în relaţie cu Federaţia Rusă. Depindem de ei pentru a ne aproviziona cu combustibili şi uleiuri minerale, dar le vindem medicamente.

Anul trecut România a avut un deficit comercial cu Federaţia Rusă în valoare de 977 de milioane de euro, importurile totalizând peste 2,3 miliarde de euro, potrivit unei analize furnizate ECONOMICA.NET de către Institutul Naţional de Statistică. Dacă ne uităm cu 10 de ani în urmă însă, se poate constata că "dependenţa" ţării noastre de mărfurile din Rusia s-a diminuat, dat fiind că în 2003 statistica raporta un deficit comercial net în valoare de 1,7 miliarde de euro. Valoarea mărfurilor aduse din Rusia se cifra atunci la peste 1,75 miliarde de euro, în timp ce expoturile se limitau la puţin peste 46 milioane de euro.

În schimb, comparativ cu acum 20 de ani, relaţiile comerciale româno-ruse sunt mult în defavoarea noastră. La nivelul anului 1993 am importat în valoare de 652,4 milioane de euro şi am exportat în valoare de 188,2 milioane de euro, deficitul fiind de 464,2 milioane de euro.

 

Ce cumpărăm de la ruşi

Cel mai mult în ponderea importurilor din Federaţia Rusă cântăresc combustibilii şi uleiurile minerale (1,9 miliarde de euro), cauciuc şi articole din cauciuc-66 de milioane de euro, produse din fontă şi fier- 27,2 milioane de euro, hârtie şi carton-22 de milioane de euro, cazane, turbine şi motoare -14,8 milioane de euro.

Citeşte continuarea pe ECONOMICA.net

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ