Antonescu propune un pact al forţelor politice în privinţa criteriilor de exploatare a resurselor

| 06 oct, 2013

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, la emisiunea "După 20 de ani", că va propune un pact al tuturor forţelor politice în privinţa criteriilor de exploatare a resurselor prin intermediul unor actori economici.

"Pornind de la ce s-a întâmplat cu Roşia Montană şi pornind de la ideea că, chiar dacă noi votăm împotriva acestui proiect, nu respingem deloc ideea, nu avem o poziţie închisă sau refractară la ideea exploatării rezonabile şi convenabile a unor resurse, eu am chiar un proiect, o să-l pun foarte curând în discuţie, să-l propun nu doar partenerilor din USL şi celorlalte forţe politice (...) a unui pact, a unui document, a unui set de criterii de integritate şi responsabilitate în legătură cu industria extractivă sau cu exploatarea resurselor în general", a spus Antonescu la Pro TV. El a menţionat că în funcţie de acest document ar trebui să se deruleze eventualele proiecte în domeniul exploatării resurselor.

Liderul PNL a susţinut o serie de principii care ar trebui să facă obiectul pactului, respectiv cel al transparenţei şi reducerea la minimum a clauzelor de confidenţialitate, principiul responsabilităţii, care trebuie să aibă în vedere monitorizarea de către instituţiile statului a investiţiilor şi exploatărilor, precum şi principiul sustenabilităţii. "Este un angajament public pe care părţile şi-l asumă şi îl respectă sau nu. (...) Dacă el ar intra în conştiinţa publică, asumat de actorii politici, unii azi la putere, mâine în opoziţie, alţii invers ... sigur că atunci când s-ar veni cu un proiect el ar fi confruntat cu elementele fundamentale şi cu criteriile menţionate", a susţinut liderul PNL.

Antonescu a fost întrebat dacă, din punctul său de vedere, proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană este un eşec al Guvernului. "Din punct de vedere al abordării unitare, cum ar fi fost normal, de către USL, este un eşec ... nu atât de grav, e un accident. În orice caz, dacă noi în chip firesc ne-am propus ca toate proiectele Guvernului să vină dintr-o consultare şi dintr-o asumare, dintr-o susţinere a întregii Uniuni, nu e cazul", a răspuns Antonescu.

El fost întrebat care sunt suspiciunile în cazul proiectului Roşia Montană, liderul PNL susţinând că în primul rând a fost vorba de lipsa de transparenţă. "Chiar dacă lucrurile ar fi putut fi făcute altfel, nu cred că actualul Guvern poartă vina majoră în această privinţă. Se discută de ani de zile, se acordă licenţe, se prelungesc nişte termene, (...) se investesc nişte bani, se cumpără şi se vând acţiuni pe bursă, în general, iar în societatea românească s-au ştiut prea puţine lucruri clare despre acest proiect", a precizat Antonescu.

De asemenea, el a menţionat că nu poate fi de acord cu campania "ecologistă, anticorporatistă, anticapitalistă din păcate" care susţine ideea de a nu se mai deschide exploatări în domeniul resurselor minerale. Antonescu a precizat că, în situaţia în care proiectul de lege privind Roşia Montană va fi respins de Parlament, acest lucru nu exclude modificarea documentului astfel încât să poată fi acceptat.

Liderul PNL a fost întrebat cum se poziţionează în cazul gazelor de şist, acesta răspunzând că este vorba de un subiect care nu trebuie amestecat cu Roşia Montană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 oct, 2013
Alexandru
sa luam decizia pozitiva!
e buna propunerea,dar e cumva ciudat ca vine tocmai cand trebuie sa se ia o hotarare in privinta proiectului de la Rosia Montana. Iarasi schimbam regulile in mijlocul "jocului" sau luam decizia de a incepe un proiect care deja a adus beneficii notabile pentru Apuseni si pentru tara?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ