Anunț important de la BNR Ce se întâmplă cu banii românilor

| 06 aug, 21:43

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale se întrunește, luni 6 august, în şedinţa lunară de politică monetară, în care ar putea decide să majoreze din nou dobânda-cheie, aflată în prezent la 2,5%. BNR a decis în prima jumătate a anului 2018 trei creșteri de câte 0,25% ale dobânzii-cheie pentru a ține sub control indicatorii macroenonomici.

Deşi mulţi analişti preconizaseră în scenariile iniţiale că BNR va majora dobânda de politică monetară cu 0,25% în şedinţa din luna august, majoritatea înclină acum spre o politică de aşteptare.

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank şi preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru Economica.net că, "deşi în scenariul nostru de bază aveam prevăzută o majorare de 0,25% a dobânzii de politică monetară pentru şedinţa din luna august, observăm că în ultima perioadă, şansele de majorare a dobânzii au scăzut. Inflaţia este în uşoară scădere, probabil va fi în jur de 5% pentru luna iulie, iar din efectul de bază ea va scădea probabil până la 3,7% la final de decembrie. De aceea nu cred ca BNR va majora acum dobânda de politică monetară".

Ciprian Dascălu, economistul şef al ING Bank, scrie într-una din analizele sale zilnice că, "vedem o probabilitate de 20% ca BNR să ridice dobânda cu 0,25% în şedinţa de politică monetară din 6 august".

Motivele pentru care majorarea dobânzii de politică monetară nu mai este aşa aşa sigură se leagă de nivelul crescut al ROBOR, o scădere mai mică a perspectivelor inflaţiei de bază, obţinerea mai multor detalii referitoare la rectificarea bugetară viitoare şi nu în ultimul rând statutul de leu puternic obţinut în ultima perioadă de moneda naţională.

Dobânzile la credite şi la depozite depind, în principiu, de evoluţia dobânzilor din piaţa interbancară, care sunt influenţate de modifi­carea dobânzii-cheie, dar şi de nivelul lichi­di­tăţii din sistem.

Pe măsură ce BNR majorează dobânda-cheie, bancherii se grăbesc să scumpească credita­rea, dar nu se grăbesc să plătească mai mult şi pentru depozitele atrase, încercând astfel să-şi consolideze mar­jele de profit. În aceste condiţii, dobânzile la credite rămân peste sumele remunerate la depozite, care au coborât sub 1%.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, anticipa în luna mai că bancherii vor decide să majoreze dobânzile bonificate populaţiei pentru economiile plasate, după ce şi Ministerul Finanţelor va începe să con­cureze pentru economisirile românilor odată cu lansarea unor titluri de stat pentru popu­laţia României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ