APADOR-CH și ApTI cer atacarea legii Big Brother la Curtea Constituţională

| 23 dec, 2014

Reprezentanții APADOR-CH și ai Asociației pentru Tehnologie și Internet salută demersul deputaților liberali de a ataca legea securității cibernetice la CCR iar în sprijinul acestei inițiative vor depune o sesizare "amicus curiae" la Curtea Constituțională.

"Amintim că, alături de alte 11 organizații, APADOR-CH și ApTI au solicitat, imediat după adoptarea actului în Senat, ca legea să nu fie promulgată de președinte, ci întoarsă în Parlament pentru dezbateri reale. De asemenea, organizațiile societății civile au mai sesizat liderii grupurilor parlamentare, pe Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), pentru a le cere să atace legea la CCR, în cadrul controlului de constituționalitate anterior promulgării. Astăzi (marți — n.r.), în ultima zi prevăzută de lege ca termen pentru o astfel de sesizare, prim-vicepreședintele PNL Victor Orban a anunțat că 69 de deputați liberali au făcut acest demers", se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de Maria Nicoleta Andreescu (APADOR-CH) și Bogdan Manolea (ApTI).

Cei doi adaugă că, dintre celelalte entități sesizate, doar ÎCCJ a dat un răspuns prin care a explicat că nu poate, în mod obiectiv, să răspundă solicitării lor, deoarece nu a avut la dispoziție decât o zi (în loc de cinci) pentru a realiza o procedură ce implică convocarea secțiilor unite, o ședință de judecată și redactarea unei sesizări.

"Organizațiile semnatare anunță că vor depune un amicus curiae la Curtea Constituțională, așa cum s-a procedat și în cazul legii cartelelor pre-pay, opțiune pe care societatea civilă nu o poate folosi decât în cazul în care legea este deja atacată la Curte de una dintre instituțiile abilitate prin lege să o facă. Întrucât legea securității cibernetice face parte din aceeași serie de acte care încalcă grav dreptul la viața privată al cetățenilor, ca legea Big Brother și legea cartelelor pre-pay, ne exprimăm speranța că măcar din această a treia încercare (sperăm tot nereușită) parlamentarii români să înțeleagă că astfel de demersuri trebuie dezbătute public și gândite bine înainte, iar nu adoptate pe genunchi", se mai spune în comunicat.

Citeşte şi: Noua lege Big Brother ajunge la Curtea Constituţională

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ