APEL către jurnaliști și politicieni: Nu stigmatizați comunitatea maghiară. Din partea cui vine această cerere

| 02 dec, 16:43

Organizația ActiveWatch face un apel către jurnaliști și la politicieni să nu pună semnul de egalitate între "teroriști" și comunitatea maghiară în ansamblu și liderii ei politici legitimi și să nu stigmatizeze dezbaterile cu privire la aspirațiile politice ale acesteia.

"ActiveWatch a luat act cu îngrijorare de comunicatul de presă din data de 1 decembrie 2015 al DIICOT în care este relatată o acțiune mixtă DIICOT/SRI de dejucare a ceea instituțiile în cauză au numit 'tentativă de act terorist' a unui cetățean maghiar", se arată într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

În acest context, ActiveWatch face apel la profesionalismul, responsabilitatea și buna-credință a jurnaliștilor, în ceea ce privește modul de a relata pe marginea unor subiecte  extrem de sensibile și cu potențial de a provoca reacții xenofobe împotriva comunității maghiare și îi îndeamnă pe aceștia să nu ezite să verifice acuratețea informațiilor chiar oficiale furnizate de către SRI ȘI DIICOT.

"Având în vedere importanța instituțiilor de presă în asigurarea informării corecte a publicului ActiveWatch readuce în atenția acestora recomandările formulate în cadrul Raportului Libertatea de Expresie în Romania 2014-2015 în ceea ce privește relatările privind minoritatea maghiară", se arată în comunicat.

ActiveWatch sfătuiește jurnaliștii să verifice cu maximă atenție informațiile cu privire la comunitatea maghiară, inclusiv cele care vin din surse "oficiale", pentru a evita intoxicările de presă, să ceară și poziția unui reprezentant al minorității maghiare în cazul în care sunt publicate știri care privesc această comunitate și să ceară, pe cât posibil, o versiune originală a declarațiilor în limba maghiară și încerce să obțină o traducere independentă pentru a evita transpunerile trunchiate.

"Dorim să menționăm că și în actualul context, aceste revendicări rămân legitime atâta timp cât se încearcă obținerea lor prin mijloace democratice, iar decidenții politici au obligația de a continua dialogul cu reprezentanții politici legitimi ai comunității maghiare", precizează ActiveWatch.

Ei cer instituțiilor publice implicate în anchetarea acestor incidente să lămurească cu celeritate situația și să pună cât mai repede la dispoziție toate probele legate de intenția de a săvârși atentate teroriste pe teritoriul României.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ