Apple a conspirat cu cinci edituri pentru a creşte preţurile cărţilor electronice

| 10 iul, 2013

Apple a conspirat cu cinci edituri mari din Statele Unite pentru a creşte artificial preţurile cărţilor în format electronic înainte de intrarea producătorului iPhone şi iPad pe această piaţă, a hotărât un judecător federal din SUA într-un proces antitrust intentat de Departamentul Justiţiei.

Departamentul Justiţiei a acuzat Apple că s-a înţeles cu editurile în ianuarie 2010 să le permită să stabilească preţuri mai ridicate pentru titlurile cu vânzări mari şi cele nou lansate, ca răspuns la problema constituită pentru edituri de preţurile reduse impuse de retailerul Amazon. Publisherii au văzut intrarea Apple pe piaţa cărţilor electronice ca o oportunitate de a trece de la preţurile mici ale Amazon la unele mai mari, stabilite chiar de ei.

În contextul pregătirilor pentru lansarea iPad, Apple a sugerat un model în care editurile să stabilească preţul cărţilor, iar Apple să primească o parte de 30% din sumă. Apple a cerut, de asemenea, ca editurile să nu permită retailerilor rivali să vândă aceleaşi cărţi la preţuri mai scăzute.

Preţurile au crescut în urma înţelegerii Apple cu editurile, au afirmat autorităţile americane. Toate cele cinci edituri au încheiat acorduri amiabile cu Departamentul Justiţiei, precum şi cu un grup format din procurori generali ai unor state americane. Apple a refuzat un acord amiabil şi a preferat procesul.

Anul trecut, Apple a încheiat un acord cu Comisia Europeană pentru închiderea unei investigaţii a instituţiei privind preţurile cărţilor electronice. Acest acord nu a expus însă compania la procese private.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ