Aproape jumătate dintre români vor independenţa energetică

| 06 aug, 2013

Cel mai recent sondaj „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, relevă faptul că românii susţin independenţa energetică a ţării. Din punctul de vedere al respondenţilor, independenţa energetică ar însemna preţuri mai mici şi locuri de muncă.

Astfel, potrivit datelor publicate pe site-ul institutului, raportul dintre cei care cred că independenţa energetică a României asigurată prin exploatarea intensivă a resurselor energetice ale ţării va reduce preţurile produselor specifice şi cei care cred că exploatarea acestor resurse va creşte preţurile este de 4 la 1. 40,6% dintre români cred că exploatarea resurselor energetice ale României va determina o reducere a preţurilor, în timp ce 11,4% cred că în urma exploatării, preţurile vor creşte. Aproape o treime dintre români (31,2%) cred că independenţa energetică asigurată prin exploatarea intensivă a resurselor naturale nu va avea niciun efect asupra preţurilor. 16,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare, fiind vorba despre persoane insuficient informate asupra acestui subiect.

În ceea ce priveşte locurile de muncă, lucrurile sunt şi mai clare. 60,3% dintre români cred că independenţa energetică asigurată prin exploatarea resurselor naturale va crea noi locuri de muncă, în timp ce 22% consideră că exploatarea resurselor nu va crea noi locuri de muncă. 17,7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

În ceea ce priveşte problema sensibilă a riscurilor asupra mediului a exploatării resurselor naturale, percepţiile sunt ceva mai echilibrate, dar cu o tendinţă clară a românilor de a recunoaşte avantajele independenţei energetice. Conform datelor culese, deşi 44,6% dintre români cred că exploatarea resurselor naturale ale ţării pentru asigurarea independenţei energetice va avea efecte negative asupra mediului înconjurător, 43% dintre români preferă ca România să fie independentă energetic, chiar dacă acest lucru înseamnă unele riscuri pentru mediul înconjurător.

În contrapartidă, 36,5% dintre români preferă ca România să nu fie independentă energetic, dacă acest lucru înseamnă riscuri pentru mediul înconjurător. 20,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Daca eliminam non-raspunsurile, 54% dintre românii care au o părere formată de acest subiect susţin independenţa energetică. Şi mai interesantă este distribuţia opiniilor pe categorii de populaţie. Astfel, bărbaţii sunt într-o măsură mai mare adepţii independenţei energetice decât femeile. De asemenea, populaţia din mediul urban, dependentă aproape exclusiv de sursele convenţionale de energie, mai ales în sezonul rece, susţine semnificativ mai puternic independenţa energetică, decât populaţia din mediul rural.

Sondajul  a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 12  - 21 iulie 2013. Volumul eșantionului a fost de 1050 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ