Arheologii au descoperit intrarea în orașul biblic Gath, locul de origine al lui Goliat

| 05 aug, 13:59

Rămășițele unor porți masive, descoperite în Israel, ar putea marca intrarea în orașul biblic Gath, care în perioada sa de glorie era cel mai mare centru urban din regiune, conform unui material publicat de Live Science.

Orașul Gath a fost ocupat până în secolul IX î.Hr. În mențiunile biblice, filistinii, dușmanii de moarte ai israeliților, conduceau acest oraș. În Vechiul Testament orașul Gath este menționat drept locul de origine al uriașului Goliat, temutul războinic ucis de viitorul rege israelit David cu o praștie.

Noua descoperire dezvăluie un fragment din strălucirea de odinioară a acestui oraș antic al filistinilor, conform arheologului Aren Maeir, de la Universitatea Bar-Ilan din Israel, coordonatorul echipei de arheologi.

"Cunoaștem faptul că orașul filistin Gath era foarte mare în secolul X î.Hr., poate cel mai mare oraș din regiune în acea perioadă. Aceste fortificații monumentale demonstrează cât de mare și de impunător era acest oraș", a declarat Maeir pentru Live Science.

Porțile au fost descoperite pe situl Tell es-Safi (fostă localitate palestiniană abandonată din 1948). Deși arheologii desfășoară săpături în această zonă încă din anul 1899, abia în ultimele decenii ei au înțeles cât de mare era acest oraș din Epoca Fierului.

Majoritatea istoricilor sunt de părere că orașul Gath a fost asediat și apoi distrus de Hazael, regele statului arameean Aram Damasc, în 830 î.Hr.

Arheologii au săpat șanțuri în căutarea urmelor sistemului de fortificații al orașului și au descoperit partea superioară a unei porți monumentale. Pereții din sistemul de fortificații rămași de-o parte și de alta a porții sunt atât de masivi încât va fi nevoie de mai multe luni pentru a-i aduce la suprafață. Deocamdată doar partea superioară a structurii este vizibilă.

Arheologii au descoperit și obiecte din fier și un templu filistin în apropierea monumentalei porți, precum și fragmente ceramice specifice culturii filistine dar care prezintă și influențe israelite, ceea ce sugerează că aceste două culturi s-au influențat una pe cealaltă, chiar dacă erau în stare de conflict.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ