Asociaţia Pro Infrastructura: Licitaţiile pentru tronsoanele 1, 3 şi 4 ale Drumului Expres Craiova-Ploiesti, aproape anulate

| 17 mai, 09:22

Licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia tronsoanelor 3 şi 4 ale Drumului Expres Craiova-Piteşti sunt foarte aproape de anulare, în urma hotărârilor date de instanţele de judecată şi există probabilitatea ca acest lucru să se întâmple şi în cazul tronsonului 1, afirmă Asociaţia Pro Infrastructura, într-un comunicat postat pe propria pagină de Facebook.

"Supunerea oarbă în faţa stăpânilor politici, graba, lipsa de viziune şi prostia 'responsabililor' CNAIR sunt cauzele blocării, tergiversării şi, în final, anulării licitaţiilor pentru 81,26 kilometri din cei 121 de kilometri (adică 67%) ai coridorului Craiova-Piteşti", se spune în comunicat.

În cazul tronsoanelor 3 şi 4, susţine Asociaţia Pro Infrastructura, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) s-a grăbit să deschidă ofertele depuse înainte să fie soluţionate toate contestaţiile. Curtea de Apel Bucureşti a admis parţial contestaţia unui constructor, iar acum CNAIR se află în imposibilitatea de a opera modificările impuse de instanţă.

"Pentru tronsonul 1 avem o altă situaţie care descrie perfect incompetenţa oficialilor de la drumuri. Astfel, în graba de a-şi mulţumi patronii politici, Ştefan Ioniţă (fostul şef al CNAIR) a lansat în 2017 licitaţia pentru primul segment al drumului expres pe o documentaţie execrabilă, plină de erori şi de informaţii contradictorii. Tot pe repede înainte, CNAIR a decis să deschidă ofertele fără a corecta toate aceste aspecte. Constructorii au interpretat respectivele neconcordanţe în moduri diferite, iar CNAIR a descalificat unele oferte şi apoi, bineînţeles, s-au depus contestaţii. CNSC a admis acţiunea asocierii Erbaşu-Vahostav-Trameco şi a spus negru pe alb că este vina companiei de drumuri că nu a fost capabilă să publice o documentaţie coerentă, obligând-o să opereze modificările necesare", explică Asociaţia Pro Infrastructura.

Însă, potrivit sursei citate, în acest stadiu, după depunerea ofertelor, este imposibilă modificarea diferitelor acte incriminate fără a distorsiona iremediabil rezultatul licitaţiei.

"Singura variantă rămasă în acest punct este una regretabilă: anularea licitaţiei. Cel mai probabil CNAIR nu îşi va asuma acest eşec şi se va ascunde, aşa cum o face şi pentru tronsoanele 3 şi 4, în spatele unor acţiuni în instanţă fără sorţi de izbândă. Solicităm din nou oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să dea dovadă de responsabilitate, să îşi asume deciziile dure şi nepopulare, dar necesare pentru binele proiectului, care în speţa de faţă sunt anularea licitaţiei şi relansarea acestui proiect la profil complet de autostradă, cu un studiu geotehnic serios şi o documentaţie care să ţină cont de realităţile actuale din teren", se mai spune în comunicatul asociaţiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ