Astăzi s-a deschis în România cel mai mare parc cu sculpturi în andezit din Sud-Estul Europei

| 10 iul, 2013

Cel mai mare parc cu sculpturi în andezit din Sud- Estul Europei este deschis astăzi la noi în ţară, la Caransebeş. Unsprezece sculptori din zece ţări îşi vor etala lucrările aici.

"Cred că toţi sculptorii prezenţi aici, la Caransebeş, au dorit să lase o parte din surâsul lui Brâncuşi. Ei au sculptat în andezit, iar noi, organizatorii, am sculptat în timp, pentru toate generaţiile care vor veni în acest loc binecuvântat de Dumnezeu. Anul viitor, tot aici, va avea loc cea de-a XII-a ediţie a simpozionului de sculptură şi cea de-a doua în andezit, aşa încât vom realiza în parcul de sculptură monumentală, şi un muzeu de artă contemporană", a declarat, cu acest prilej, Marcel Vela, primarul Caransebeşului.

În acest fel, au reuşit să creeze sculpturi în andezit artişti din Chile, Slovenia, Turcia, Franţa, Israel, Germania, China, Bulgaria, Georgia şi România, lucrări care au format singurul parc de o asemenea anvergură din România şi chiar din sud-vestul Europei.

Potrivit sculptorului Eugen Petri, acest parc este unic nu doar prin anvergură, ci şi prin valoare şi mai ales printr-o viitoare conectare la sistemul mondial de parcuri şi grădini de sculptură.

"Acum, după 11 ani de simpozioane de sculptură la Caransebeş, se poate vedea că oraşul s-a modificat. Toate lucrările au fost amplasate în spaţiul public şi, astfel, îţi ies în faţă diferite obiecte sclipitoare, în jurul cărora s-au construit ambianţele mici. Un asemenea fenomen s-a întâmplat în urmă cu câţiva ani, la Râmnicu-Vâlcea, unde, după câteva ediţii ale simpozioanelor de sculptură în metal, a crescut preţul apartamentelor. Orice amplasare a însemnat şi o mică salubrizare în jur. Aşa s-a întâmplat şi la Caransebeş. Locul unde este creat parcul a fost, până acum, o junglă", a subliniat criticul de artă Paul Şuşară.

Andezitul este o rocă foarte dură, cu valenţe sculpturale multiple, fapt pentru care a fost o mare provocare din partea organizatorilor, pusă în faţa creatorilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ