Astăzi se dă votul final pentru legea dării în plată

| 13 apr, 08:35

Conform înțelegerii politice, astăzi, la ora 10.00, cei doi șefi ai grupurilor parlamentare ale PNL și PSD vor propune introducerea pe ordinea de zi a proiectului legii dării în plată. După cum declară inițiatorul legii, deputatul PNL, Daniel Zamfir, legea va fi votată astăzi la ora 13,00 în plenul Camerei Deputaților, în forma în care a fost adoptată de Comisia Juridică a Camerei. Surprizele sunt improbabile.

Legea dării în plată va intra astăzi la votul final în plenul Camerei Deputaţilor. Deputaţii din Comisia Juridică au fost de acord să scoată programul Prima Casă din legea dării în plată, iar plafonul creditului până la care se va aplica legea dării în plată ajunge la 250.000 de euro.

Şi amendamentul ca legea dării în plată să se aplice doar pentru creditele folosite pentru cumpărarea de locuinţe sau pentru terenuri cu destinaţia de locuinţă a fost votat în Comisia Juridică a Camerei.

Legea se va alica tuturor celor care au un credit contractat în condiţiile de mai sus, inclusiv a celor care au intrat deja în executare silită sau a celor la care executarea silită s-a încheiat. De asemenea, legea dării în plată se aplică şi creditelor de nevoi personale cu ipotecă.

După vot, așa cum avocatul Gheorghe Piperea sugera încă de anul trecut, iar reprezentanții BCR, cea mai mare bancă din sistem, declarau recent, va urma probabil un lung șir de procese: băncile vor contesta la rândul lor darea în plată pentru fiecare client în parte.

Cât costă darea în plată din perspectiva BNR

Conform raportului de stabilitate financiară prezentat de Banca Națională la sfârșitul săptămânii trecute, 97.500 de ipoteci s-au devalorizat accentuat în perioada de criză şi s-ar califica la legea dării în plată. Diferenţele dintre valoarea actuală a imobilelor şi cea a creditelor acordate este de circa 8,2 miliarde lei. Cum 5,4 miliarde de lei au fost deja provizionaţi de sistemul bancar, introducerea plafonului de 250.000 de euro în legea dării în plată reduce pierderea posibilă a sistemului bancar la circa un miliard de lei, adică 220 milioane de euro.

În schimb, potrivit unor declaraţii de acum o lună ale viceguvernatorului BNR, Liviu Voinea, la nivel naţional, cei care ar putea beneficia de legea dării în plată vor renunţa la avansuri şi rate plătite până acum la bănci de circa 10 miliarde de lei, adică 2,2 miliarde de euro.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 dec, 21:14
VashReabs
doxycycline 300 mg tabllet
In the assessment of treatment response, MRI with in phase and out of phase imaging can be more effective for the evaluation of lesions in the setting of chemotherapy induced hepatic steatosis, which can obscure liver metastases 20 can you drink on doxycycline

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ