Astăzi se împlinesc 138 de ani de la naşterea lui Brâncuşi. Detalii picante din viaţa sculptorului

| 19 feb, 2014

Cand spui Constantin Brancusi, spui culturaartaRomaniaModernism,eleganta si, nu in ultimul       rand, sculptura! Putini stiu, insa, de povestile de dragoste ale unuia dintre cei mai importanti sculptori ai secolului al XX-lea.

Mereu a fost inconjurat de femei bogate si faimoase. Una dintre cele mai vehiculate relatii ale sculptorului a fost cea cu Maria Tanase.

O iubire ca "O Pasare Maiastra"!

Totul ar fi inceput in 1938, in Paris. S-au indragostit nebuneste, inca din prima clipa. Ea abia se afirma in lumea muzicii, el era un sculptor de renume international. Maria Tanase avea, pe atunci, 25 de ani, iar el 62. "Cand te ascult cum le zici, Marie, as fi in stare sa daltuiesc pentru fiecare cantec de-al nostru oPasare Maiastra! Auzi tu, fata, ma intelegi? Vezi, tu, Marie! Am colindat toata lumea, ma cunoaste tot pamantul prin ce m-am priceput sa fac, dar cand aud cantecele noastre, ma apuca un dor de tara, de oltenii tai si-ai mei, de apa tanguitoare a Jiului, de satul meu… Auzi? Ma-ntelegi?".

Maria ii raspundea prin versuri, iar de aici au pornit si primele certuri! Sculptorul este foarte posesiv si dorea ca artista sa renunte la cantatul prin restaurante! Voia ca vocea sa i se auda in recitaluri de opere, lucru de neinteles pentru ea. "Nu-i o cantareata, ba, ci o bocitoare! Locul ei predestinat se afla la inmormantari, iar nu la ospete. Sa incerce sa cante la Opera cea Mare din Paris sau la Opera din Bucuresti", spunea Brancusi.Succesul rasunator al Mariei Tanase a venit odata cu ironiile din presa, fapt ce a dus, in anul 1938 la terminarea unei povesti de dragoste unice.

Brancusi avea o adoratie pentru femei. Multe reprezentate ale sexului feminin apar filmate in atelierul sau stand sau dansand printre sculpturile lui.

"Avea o adoratie pentru femeia ca fiinte si pentru femei mama. A avut cateva iubiri care el ar fi vrut sa ramana secrete. O tanara elvetianca cu care chiar dorea sa se casatoreasca. Era foarte tanara si el avea 50 de ani, parintii fetei au stat sa se mai gandeasca. Brancusi nu era doar un mare sculptor, dar si un om cu mult inaintea timpurilor sale ceea ce probabil il facea irezistibil. Juca golf, era pasionat de fotografie, il fascina zborul. Si-a cumparat telefon, dar si un aspirator. Canta muzica populara, dar ii placea sa asculte jazz. Se pare ca a fost unul dintre primii disk-jokey din lume" povesteste Doina Lemny, cercetator la Centrul Pompidou, dar si autoare a numeroase studii si a monografiei Brancusi.

"Jumatate zeu, jumatate taran"

O alta iubire a sculptorului a fost Peggy Guggenheim, "Amanta Modernismului", o americanca foarte bogata, pe vremea aceea o vedeta a lumii monedene si artistice. Colectiona arta de tot felul si spunea despre Brancusi ca era jumatate taran si jumatate zeu: "un amestec de taran viclean si Dumnezeu adevarat”. In casa sa de la Venetia apare intre o sculptura a lui Brancusi si un tablou al lui Picasso. Relatia lor a durat aproape un an, pentru ca Peggy a fost nevoita sa paraseasca Parisul, la finalul anului 1940.

"Cea mai putin cunoscuta femeie, dar si cea mai importanta femeie din viata lui: pianista Vera Moore"

Sa nu uitam de Vera Moore, cea despre care se spune ca ar fi mama singurului copil al celui care a fost Constantin Brancusi. “Cea mai putin cunoscuta, dar cea mai importanta femeie din viata lui Brancusi a fost pianista Vera Moore, pe care a cunoscut-o in 1930 la un concert de-al ei. In arhiva lui Brancusi sunt aproape 40 de scrisori ce releva relatia pasionala cu Vera", scrie Siena Miller.

In 1934, Vera Moore i-a spui lui Brancusi ca este insarcinata, insa sculptorul nu a vrut sa isi recunosca baiatul. Cei doi nu au facut niciun demers dupa moartea lui Brancusi sa-si insuseasca operele. Brancusi a dorit intotdeauna libertate, nu si-a dorit copii, asa ca a dat-o afara pe Vera, aceasta refugiindu-se in Londra. Acum, John, are 80 de ani, a fost fotograf in tinerete si locuieste in Paris.

Astazi, la 138 de la nasterea marelui artist care a a reinventat sculptura, noua nu ne ramane decat sa ii intelegem si sa ii apreciem opera si valoarea....

 

 

 

 

 

 

 


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ