AstraZeneca își apără vaccinul anti-Covid: ”Nu există dovezi ale unui risc crescut de formare a unui cheag”

| 12 mar, 17:27

 

Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca a declarat vineri că "nu există dovezi ale unui risc crescut" de formare a unui cheag de sânge provocat de vaccinul său Covid-19, ca reacție la suspendarea utilizării sale ca măsură de precauție în mai multe țări, relatează AFP.

 

 

 

"De fapt, cifrele pentru acest tip (de problemă medicală) sunt mult mai mici la cei care sunt vaccinați în comparație cu ceea ce s-ar aștepta la nivelul populației în ansamblu", a adăugat grupul într-un comunicat.
Danemarca, Islanda și Norvegia au anunțat joi suspendarea vaccinărilor cu vaccin AstraZeneca, invocând principiul „precauției”. Bulgaria a urmat exemplul vineri, iar Thailanda și-a amânat campania.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat și ea vineri că 'nu există vreun motiv pentru a nu utiliza' vaccinul anti-COVD-19 de la AstraZeneca, după ce mai multe state europene au anunţat, din motive de precauţie, că au suspendat administrarea sa.
'Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca', 'nu există vreun motiv de a nu-l utiliza', a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, într-un briefing de presă la sediul din Geneva al organizaţiei.
În România, începând de joi seară și până vineri, înaintea prânzului, 9.000 de persoane au renunțat la programările făcute pentru vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, în urma scandalului privind retragerea unor loturi după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți.
"Din cele 200.000 persoane înscrise la vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, 9.000 s-au retras. Asta înseamnă doar un procent de 4,5%”, au transmis reprezentanții Comitetului de coordonare a vaccinării.
Cel puțin 12 țări au decis până acum să oprească temporar administrarea vaccinului AstraZeneca. Una dintre acestea este Italia, după ce au fost raportate în Sicilia decesele a doi bărbați care au fost recent vaccinați cu acest ser. Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a precizat anterior că suspendarea administrării acestui vaccin este o măsură "de precauție”, adăugând că nu a fost stabilită nicio legătură între vaccin și "evenimentele adverse grave” survenite ulterior.
România a primit 81.600 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia și au fost folosite 77.049 de doze. Restul de peste 4.200 de doze au fost carantinate temporar, ca "măsură de extremă precauţie", până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului, a anunțat joi seară Comitetul de coordonare a vaccinării.
Conform CNCAV, în ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în 7 februarie. Începând cu data de 15 februarie, au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe.

 

 

Tag-uri: AstraZeneca, vaccin
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ