Audieri în Parlament în scandalul PanamaPapers

| 06 apr, 20:00

Dezvăluirile PanamaPapers vor fi discutate, săptămână viitoare, în Comisia de Buget din Camera Deputaţilor. Aleşii le cer reprezentanţilor Guvernului să le spună în ce măsură pot fi controlate averile româneşti din paradisurile fiscale. Oficialii BNR spun însă că situaţia se poate reglementa doar prin decizii luate la nivel mondial.

Deputaţii vor să afle în ce măsură statul român poate controla tranzacţiile din paradisurile fiscale. La audierile din Comisia de buget au fost invitaţi preşedintele Oficiului de Combatere a Spălării Banilor şi şeful ANAF.

„Sunt persoane care au înfiinţat firme în Panama şi multe tranzacţii le-au derulat pe acolo şi Fiscul sunt convins că nu ştia. În momentul în care nu plăteşti impozit în România înseamnă că ai făcut evaziune fiscală”, a declarat deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor.

Peste 100 de români bogaţi şi-au ascuns banii în paradisuri fiscale, potrivit dezvăluirilor PanamaPapers.

Ioana Petrescu, fost ministru al Finanţelor, acuză autorităţile române că nu au declanşat nicio anchetă. Aceasta spune că de vină ar fi Anca Dragu, actualul ministru al Finanţelor. Într-un mesaj pe Facebook, Ioana Petrescu a scris: "E cam greu să te declari luptător împotriva marii evaziuni când ai chiar în conducerea ministerului oameni care au avut off-shoruri". Este o trimitere catre secretarul de stat Gabriel Biriș. Potrivit declarației de avere, acesta era acționar, la sfârşitul anului trecut, la două firme din Cipru, ţară cu regim fiscal relaxat.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a refuzat să comenteze acuzaţiile Ioanei Petrescu.

„Nu ştiu de această critică şi nici nu este ceea ce m-ar interesa în acest moment. Sunt persoane care şi-au expus declaraţiile de avere şi toate interesele, de aici încolo orice critică este binevenită dar nu răspund la ea”, a spus Dan Suciu.

Fiscul a anunţat încă de ieri că face o anchetă, după dezvăluirile PanamaPapers. „ANAF a inițiat un grup de lucru interdepartamental pentru verificarea implicațiilor fiscale ale informațiilor publicate prin proiectul de investigație jurnalistică PanamaPapers. Sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice și juridice, și corelarea acestora cu cele existente în bazele de date specifice, referitoare la conturi deținute, participații în firme, tranzacții interne sau internaționale”, se arată în comunicatul ANAF.

Pe de altă parte, oficialii BNR cred că este necesară o reglementare la nivel mondial în privinţa acestui gen de evaziune fiscală, desfăşurată prin off-sore-uri şi paradisuri fiscale.

„Nu vor transparenţă, nu raportează, nu asigură schimburi de informaţii. Până într-un moment când G7, G20, OECD, FMI şi aşa mai departe vor lua deciziile necesare, mai ferme, în vederea asigurării transparenţei şi unui tratament fiscal egal pentru toţi cetăţenii”, a spus prim-viceguvernatoprul Băncii Naţionale, Florin Georgescu.

În vara anului viitor va intra în vigoare un tratat european de liber schimb de date fiscale între 52 de ţări, inclusiv paradisuri fiscale.

Tag-uri: audieri, Panama
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ