AVANS PUTERNIC: sectorul construcţiilor a crescut cu 15% în primele două luni din acest an

| 15 apr, 10:23

Lucrările în construcţii au crescut în primele două luni ale anului cu aproape 15% în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2014, datorită volumului lucrărilor de construcţii noi, în creştere cu 20,2%, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.

 

Conform statisticii, în perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2015, lucrările de reparaţii capitale au consemnat scăderi cu 2%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în intervalul de referinţă, ca serie brută, cu 14,8%, iar pe elemente de structură s-au înregistrat majorări la lucrările de construcţii noi (+20,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,3%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri în cazul clădirilor nerezidenţiale (+31,2%), clădirilor rezidenţiale (+12,3%) şi construcţiilor inginereşti (+6,3%).

În primele două luni ale anului în curs, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 14,7%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri, astfel: lucrările de construcţii noi - cu 20,7%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente - cu 11,2% şi lucrările de reparaţii capitale cu 3,1%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale şi la clădirile rezidenţiale cu 31,9%, respectiv cu 13,8%. Construcţiile inginereşti au scăzut - cu 1,3%.

Potrivit sursei citate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în februarie 2015, comparativ cu februarie 2014, ca serie brută, cu 24,3%, tendinţă evidenţiată de lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+44,5%) şi la lucrările de construcţii noi (+27,1%). Pe de altă parte, lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 23,4%. Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri, după cum urmează: construcţiile inginereşti - cu 33,7%, clădirile nerezidenţiale - cu 20,9% şi la clădirile rezidenţiale - cu 6%.

Tot în februarie, volumul lucrărilor în construcţii a crescut cu 5,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în principal datorită lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+11,8%) şi lucrărilor de construcţii noi (+7,%). Lucrările de reparaţii capitale s-au diminuat cu 26,7%. Pe obiecte de construcţii s-au înregistrat creşteri la construcţiile inginereşti, cu 11,5% şi la clădirile nerezidenţiale, cu 2%. La polul opus, clădirile rezidenţiale au înregistrat o scădere de 14,1%.

Datele INS arată, totodată, că în februarie 2015 comparativ cu februarie anul trecut, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută cu 19,7%, iar pe elemente de structură lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au consemnat majorări de câte 24,8%. Pe de altă parte, lucrările de reparaţii capital au scăzut cu 19,5%.

Pe obiecte de construcţii au crescut lucrările la clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti, cu 38,1%, respectiv cu 20,2%. Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 9,2%.

În schimb, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 17,7%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de construcţii noi (+24,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+23,3%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 13,2%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 38,7%, respectiv cu 6,7%. Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 8,2%.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ