Avansul PIB-ului Germaniei a accelerat în 2015, sfidând încetinirea economiei mondiale

| 14 ian, 12:57

Creşterea economiei germane a accelerat în 2015, în linie cu estimările analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin, datorită nivelului scăzut record al şomajului, creşterii salariilor, declinului preţului la ţiţei şi a politicii monetare relaxate a Băncii Centrale Europene, care au stimulat consumul intern, în ciuda încetinirii de pe pieţele emergente, transmit AP şi Bloomberg.

PIB-ul celei mai mari economii europene a crescut anul trecut cu 1,7%, de la 1,6% în 2014, a anunţat, joi, Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Avansul economiei germane în 2015 a fost în linie cu estimările analiştilor şi ale Guvernului de la Berlin. 

'Germania a avut o evoluţie bună, creşterea depăşind potenţialul, dar economia a beneficiat de pe urma deprecierii euro, declinului preţului la ţiţei şi a ratelor scăzute ale dobânzilor. Încă trebuie să facă faţă încetinirii de pe pieţele emergente, în special China', a apreciat economistul Andreas Scheuerle, de la Dekabank în Frankfurt. 

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) se aşteaptă la o creştere a economiei de 1,8% anul acesta şi de 1,7% în 2017. 

Consumul privat a înregistrat anul trecut un avans de 1,9%, de la 0,9% în 2014, a anunţat Destatis. Cheltuielile guvernamentale au urcat cu 2,8%, de la o expansiune de 1,7% în 2014. Exporturile au crescut cu 5,4% în 2015, în timp ce importurile au înregistrat un avans de 5,7%. 

Destatis va publica în 12 februarie datele privind evoluţia economiei în trimestrul patru din 2015, analiştii estimând un avans de 0,4%. 

'În linii mari, economia germană a sfidat încă o dată turbulenţele de pe plan extern şi a înregistrat în 2015 încă un an solid de creştere. 2015 marchează un pas important spre reechilibrarea economiei germane, consumul privat devenind motorul de creştere, într-o economia care se baza în mod tradiţional pe exporturi', a apreciat economistul Carsten Brzeski de la ING-DiBa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ