Avocată din Oradea, învinuită de DNA că a "tensionat" un martor după ce a fredonat o melodie

| 24 ian, 2014

Avocata Simona Neaga a fost pusă sub învinuire de către procurorii DNA Oradea pentru "încercare de determinare a mărturiei mincinoase", deoarece ar fi "constrâns moral un martor" lângă care a fredonat "Roata morii se-nvârteşte" din şlagărul "Morăriţa".

Biroul de presă al DNA a anunţat, vineri, punerea sub învinuire a avocatei Simona Neaga din Oradea, pentru încercare de determinare a mărturiei mincinoase.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, acuzaţia a fost adusă avocatei de către procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea, după ce, îm data de 9 ianuarie, în timpul unor audieri făcute la sediul instituţiei, aceasta ar fi adresat "expresii şi cuvinte ameninţătoare unei persoane pentru a o determina, prin constrângere morală, să dea declaraţii care să nu-l învinovăţească pe inculpatul Porţan Călin, avocat în cadrul Baroului Bihor", anchetat pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, pe care Neaga îl reprezenta în ziua respectivă ca apărător.

Învinuirea i-a fost adusă Simonei Neaga vineri, la sediul DNA Oradea, în prezenţa altor şapte avocaţi - Silvia Tudor, Răzvan Doseanu, Mircea Ursuţa, Lucian Negruţiu, Mircea Tiba, Ramona Matica şi Andrei Tărău - care i s-au alăturat pentru a o susţine şi care, după ieşirea din sediul instituţiei, au organizat o conferinţă de presă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de acuzaţie.

"Vina colegei noastre a constat în faptul că, în timp ce stătea pe holul DNA, în apropierea martorului, a fredonat «Roata morii se-nvârteşte, ţac, ţac, ţac», cunoscutul şlagăr «Morăriţa», cântat de Mirabela Dauer. Aceasta ar fi infracţiunea prin care a încercat să determine la mărturie mincinoasă o persoană. Mă întreb ce acuzaţie i s-ar fi adus dacă ar fi fredonat «Andri Popa»", a afirmat avocatul Răzvan Doseanu.

Potrivit acestuia, reprezentanţii DNA nu au explicat în ce fel fredonarea unei melodii poate determina o mărturie mincinoasă.

"Nu ni s-a spus nimic. Mai mult, din lecturarea declaraţiei date de martor, acesta nici măcar nu a afirmat că ar fi fost speriat, ci doar că s-a simţit «doar un pic tensionat»", a spus Doseanu.

Acesta consideră că acuzaţia adusă colegei sale reprezintă "un caz clar de atac la libertatea de exprimare".

Avocatul a adăugat că acest caz, alături de alte două, va fi adus în atenţia Baroului Bihor şi a Uniunii Naţionale a Barourilor, cu solicitarea ca cele două organisme să îşi exprime un punct de vedere.

Tag-uri: avocat, DNA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ