Avocatul Poporului decide dacă sesizează la CCR legea care nu îi permite lui Dragnea să fie premier

| 13 dec, 11:50

Se fac paşi pentru procedura de desemnare a premierului. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat, în exclusivitate la Realitatea Tv, că va decide dacă analizează Legea 90/2001, care interzice persoanelor condamnate penal să fie membri ai Guvernului, şi urmează să anunţe dacă va sesiza Curtea Constituţională privind o excepţie de neconstituţionalitate.

"M-au intrebat foarte mulţi colegi de ai dumneavoastră dacă am fost sesizat sau daca m-am sesizat din oficiu si le-am spus ca nu am fost sesizat nici de partide politice, nici de alte instituţii, dar aseara am vazut că s-a pus problema dacă Avocatul Poporului face ceva, examinează sau o atacă la CCR (n.r Legea 90/2001). In condiţiile acestea vom vedea daca este cazul sau nu sa ne sesizam din oficiu şi să vedem daca se invoca o execeptie de neconstitutionalitate. Evident ca pentru noi este ideal sa nu fim implicati, dar nu putem sa fim impasivi si evident sa luam o decizie daca ne vom sesiza ar fi minunat sa sa se rezolave fara implicarea noastra. Le-am spu colegilor de la Contencios Adminsitrtaiv deja să analizeze legea.  Într-o zi sau două vom vedea daca ne sesizăm sau nu", a spus Ciorbea, la Realitatea Tv.

Articolul 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor preveze că persoanele condamnate penal nu pot face parte din Guvern. În ciuda faptului că legea este în vigoare, PSD şi ALDE au stabilit că îl vor propune preşedintelui, pentru funţia de prim-ministru, pe Liviu Dragnea. Specialiştii în drept constituţional afirmă că articolul 2 din Legea 90 este neconstituţional, însă atâta timp cât CCR nu se pronunţă în acest sens, actul normativ produce efecte.

Se preconizează aşadar o posibilă criză constituţională, dacă preşedintele refuză propunerea PSD, iar social-democraţii insistă cu acelaşi nume. Aici intervine însă Avocatul Poporului, care afirmă că analizează posibilitatea sesizării CCR.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ