Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul fetiţei din Vânători somată să plătească o investigaţie medicală

| 18 mai, 15:31

Instituţia Avocatul Poporului a anunţat joi că s-a sesizat din oficiu în cazul fetiţei de 6 ani care a fost somată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) să îşi plătească o datorie.

Potrivit unui comunicat de presă al Avocatului Poporului, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 49 din Constituţia României privind protecţia copiilor şi a tinerilor.

Reacţia Avocatului Poporului vine după ce mass-media a difuzat, în luna aprilie, ştirea că o fetiţă în vârstă de 6 ani din judeţul Iaşi, comuna Popricani, a fost somată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi să plătească 35 lei, sumă care reprezintă contravaloarea unei investigaţii medicale de care minora a beneficiat în cursul anului 2015, în perioada internării la Spitalul de Pediatrie din Iaşi.

"Mama minorei s-a arătat intrigată de faptul că somaţia a fost trimisă pe numele fiicei sale, şi nu pe numele reprezentantului legal, cu atât mai mult cu cât în somaţie se precizează faptul că, în cazul nerespectării termenului de plată în 15 zile a sumei respective, minora ar trebui să suporte atât cheltuieli de judecată, cât şi cheltuieli pentru executarea silită. În contextul ştirilor prezentate, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a transmis un comunicat prin care a informat că nu a transmis somaţia de plată pe numele minorei în vârstă de 6 ani din judeţul Iaşi", se arată în comunicatul de presă.

La acea vreme, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, Radu Ţibichi, a declarat pentru AGERPRES că fetiţa figurează ca fiind internată la Spitalul de Pediatrie Sfânta Maria din Iaşi în perioada 8 -11 iunie 2015, în acelaşi timp, în data de 9 iunie 2015 mama acesteia declarând, în ambulatoriul de specialitate, că nu este internată şi este tratată în regim ambulatoriu.

"Astfel, în sistemul nostru apare o decontare dublă a serviciului, atât în spitalizare, cât şi în ambulatoriul de specialitate. Practic, prin declaraţia părintelui s-a produs această eroare. Noi suntem obligaţi, conform legii, să recuperăm sumele decontate în ambulatoriu. Doamna respectivă a semnat pe propria răspundere că pacientul nu era internat (...). De altfel, părintele a fost la CJAS, i s-au pus la dispoziţie documentele, a recunoscut că semnătura pe biletul de trimitere îi aparţine. Rămâne de văzut la nivelul spitalului să fie făcute demersuri pentru a se afla ce s-a întâmplat", a precizat, pentru AGERPRES, Radu Ţibichi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ