AVOCATUL POPORULUI: Spaţii necorespunzătoare şi lipsa confidenţialităţii discuţiilor în centrele de reţinere şi arest

| 08 dec, 18:24

În centrele de reţinere şi arestare preventivă s-a constatat că există spaţii de cazare amplasate şi amenajate necorespunzător, iar unele persoane private de libertate au reclamat lipsa confidenţialităţii discuţiilor din timpul vizitelor, potrivit unui raport special privind condiţiile de detenţie dat publicităţii marţi de Avocatul Poporului, potrivit Agerpres.

"În centrele de reţinere şi arestare preventivă s-a observat: amplasarea necorespunzătoare a camerelor de deţinere la nivelul demisolului clădirilor inspectoratelor judeţene de poliţie, astfel încât ventilaţia şi aerisirea acestora era deficitară, iar iluminatul natural şi artificial insuficient; lipsa grupurilor sanitare în unele camere; insuficienţa grupurilor sanitare; instalaţii sanitare care prezentau un grad ridicat de uzură şi amenajarea defectuoasă a toaletelor; folosirea WC-ului tip turcesc ca suport pentru spălarea corporală; gradul avansat de uzură a cazarmamentului; distribuirea neuniformă a materialelor igienico-sanitare; deficitul spaţiilor pentru depozitarea bunurilor personale; existenţa unor spaţii/curţi de plimbare subdimensionate; necesitatea igienizării unor spaţii de detenţie (dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare). De reţinut că s-au înregistrat nemulţumiri ale persoanelor private de libertate cu privire la lipsa confidenţialităţii discuţiilor din timpul 
vizitelor", se arată în raport. 

Tot în centrele de reţinere şi arestare preventivă s-a constatat lipsa sălilor de mese, precum şi a dotărilor corespunzătoare în unele camere pentru asigurarea servirii mesei. Un caz special îl reprezintă Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Suceava, care nu asigura hrana caldă persoanelor private de libertate în zilele de sâmbătă şi duminică. 

În plus, s-a constatat existenţa unui deficit de personal medical, în special medici, fapt pentru care examenul medical la încarcerare nu era realizat în toate cazurile. De asemenea, au fost invocate dificultăţi în asigurarea tratamentului medical, ca urmare a introducerii cardurilor de sănătate. 

O altă problemă constatată este cea referitoare la lipsa unor spaţii comerciale la care să aibă acces persoanele private de libertate. 

"În incinta centrelor de reţinere şi arestare preventivă nu existau puncte comerciale, cumpărăturile putând fi efectuate în baza cererilor formulate de către persoanele custodiate, achiziţionarea realizându-se din reţeaua comercială a oraşelor. Frecvenţa cumpărăturilor varia, acestea putându-se efectua în unele centre o dată pe săptămână, iar în altele bisăptămânal sau la nevoie", se precizează în raport. 

Raportului special al instituţiei Avocatul Poporului, intitulat "Condiţiile de detenţie din penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă, factori determinanţi în respectarea demnităţii umane şi a drepturilor persoanelor private de libertate", va fi prezentat oficial pe 17 decembrie, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Parlamentului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ