Axel Eggert, Asociația Europeană a Oțelului: ”China nu este, deocamdată, o economie de piață”

| 14 ian, 22:14

"UE a formulat cinci criterii care stabilesc cum China ar putea fi considerată o economie de piață. În prezent, țara îndeplinește doar una dintre aceste condiții. Pur şi simplu, China nu este, deocamdată, o economie de piață. Există încă o implicare prea mare a statului", a declarat Axel Eggert, director general al Asociației Europeană Oțelului (EUROFER).

Potrivit lui Eggert, China pune presiune politică asupra factorilor de decizie la nivel național și european pentru acordarea prematură a statutul de economie de piață.

"Dacă s-ar acorda statutul de economie de piață, măsurile antidumping care protejează sute de mii de locuri de muncă din UE împotriva concurenței neloiale din China într-o serie de industrii strategice ale UE ar deveni ineficiente. Alte măsuri de apărare comercială ale UE sunt fie inoperante sau pur şi simplu insuficiente pentru a apăra împotriva valului în creștere de produse din China, care fac obiectul unui dumping, în special cele din oțel”, a reprezentantul EUROFER.

China are o supracapacitate de 400 de milioane de tone, probabil de două ori mai mult decât producția de oțel totală a UE, de aproximativ 170 de milioane de tone. Volumul importurilor de oțel din China în UE s-a dublat în ultimele 18 luni, iar prețurile s-au prăbușit cu aproximativ 40%. ”Acordarea statutului de economie de piață ar agrava condițiile deja teribile de piață cauzate de dumpingul de oțel din China în UE și ar amenința, în total, 330.000 de locuri de muncă în sectorul siderurgic European”, reiese din datele EUROFER.

"În ciuda celor care cred că UE trebuie să acorde Chinei condiții avantajoase, trebuie să spunem faptul că aceasta are deja o poziție comercială favorabilă: deficitul comercial total al bunurilor din UE în raport cu China a fost de circa 137 miliarde de euro, în 2014, o cifră care se așteptă să crească cu 30% în 2015. În vreme ce Colegiul Comisarilor va discuta acordarea statutului de economie de piață mâine, EUROFER insistă ca factorii de decizie să gândească îndelung referitor la direcția politică a relațiilor comerciale dintre UE și China sau se confruntă cu dispariția potențială a sectorului de pe care a fost construită Europa”, a mai spus Eggert. Industria siderurgică europeană înseamnă, astăzi, un rulaj de aproximativ 170 de miliarde de euro și 330.000 de angajaţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ