Azerbaidjanul vrea să-şi recupereze rapid investiţia în conducta de gaze spre UE

| 11 iun, 2013

Ministerul azer al Energiei, Natik Aliyev, a confirmat că până la finele acestei luni va fi luată o decizie cu privire la care din cele două proiecte de conducte va fi aleasă pentru a transporta gaze naturale din Azerbaidjan în Europa, adăugând că factorul decisiv va fi asigurarea unei recuperări rapide a investiţiei.

Consorţiul azer Shah Deniz, format din BP Plc, Statoil, SOCAR şi Total, trebuie să anunţe în curând care este conducta aleasă pentru livrările de gaze naturale de la Marea Caspică spre Europa. Singurele două proiecte de conducte rămase în cursă sunt Nabucco şi TAP (Trans Adriatic Pipeline). 

Natik Aliyev a subliniat că întârzierile apărute în dezvoltarea zăcământului Shah Deniz din Marea Caspică au crescut importanţa unei recuperări rapide a investiţiei. "Pe termen scurt, consorţiul va trebui să obţină o recuperare cât mai rapid posibil a investiţiei", a declarat Aliyev la o conferinţă energetică.

Oficialul azer a refuzat să spună care din cele două proiecte va fi aleas dar a subliniat că proiectul care este cel mai bun pe termen scurt nu este neapărat acelaşi cu cel mai bun pe termen lung. "Pe termen scurt unele proiecte ar putea fi foarte atractive, însă pe termen lung, luând în considerare creşterea pieţelor, poate că alte rute ar fi mai atractive", a spus ministerul azer al Energiei.

Potrivit unor surse citate de Reuters, este posibil ca decizia consorţiului Shah Deniz să ţină în viaţă ambele proiecte, astfel încât cea de-a doua conductă să devină operaţională atunci când va fi disponibilă o cantitate mai mare de gaze. 

Comisia Europeană este interesată în diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi reducerea dependenţei de Rusia, care furnizează aproximativ un sfert din gazele naturale consumate de Uniunea Europeană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ