Badea (PNL): Votul prin corespondenţă să rămână aşa, dar să păstrăm şi suplimentarea secţiilor

| 09 mar, 14:41

Parlamentarii liberali propun menţinerea formulei de vot pentru românii din diaspora prin suplimentarea numărului secţiilor şi în acest an, în paralel cu votul prin corespondenţă, urmând ca săptămâna viitoare să prezinte un draft de proiect care vizează amendarea legii în acest sens, a anunţat miercuri senatorul PNL Viorel Badea, vicepreşedinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat.

"Votul prin corespondenţă să rămână aşa, pentru că este o măsură foarte bună şi necesară, aşa cum este acum în lege, adică să se înscrie în Registrul Electoral şi să primească plicul acasă, dar să păstrăm şi formula de dinainte suplimentând numărul secţiilor de votare", a declarat Badea, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor, Mircea Lubanovici. 

El a susţinut că ar trebui să se renunţe la prevederea din Legea votului prin corespondenţă potrivit căreia o secţie de votare poate fi constituită dacă 100 de cetăţeni români dintr-o localitate se înscriu în Registrul Electoral, despre care a spus că nu are şanse de aplicabilitate. 

"Eu consider că ideea privind constituirea unei secţii de votare în acest mod devine foarte complicată şi nu are şanse de aplicabilitate. Foarte puţini români vor înţelege modalităţile prin care pot să se înscrie în Registrul Electoral şi mai puţini vor înţelege cum se constituie acea comisie de electori, cum să îşi constituie secţia de votare la ei în localitate. Dacă nu recepţionează această comunicare, vor fi oameni care nu vor şti că trebuie să se înscrie în Registrul Electoral, vor auzi că s-a făcut o secţie de votare la ei în localitate, vor pleca de la biserică şi vor merge să voteze la acea secţie de votare. Ei nefiind înscrişi în Registrul Electoral nu vor putea să-şi exercite votul la acea secţie de votare de la ei din localitate şi vor pleca nervoşi către ambasadă, unde vor putea să voteze pe listele suplimentare şi atunci haosul este gata", a comentat Badea. 

Prezent la conferinţa de presă, deputatul Aurelian Mihai, membru al Comisiei pentru românii de pretutindeni, a spus că săptămâna viitoare va fi prezentat draftul proiectului privind amendarea Legii votului prin corespondenţă. 

"Parlamentarii diasporei vor aduce acele amendamente la Legea privind votul prin corespondenţă. (...) Pentru a concluziona, asta am şi făcut în toamna anului trecut, când am avut amendamente la Comisia de cod electoral, care ne-au fost respinse. (...) Atunci când oamenii vor să se înscrie la Registrul Electoral pentru votul prin corespondenţă ei trebuie să trimită o cerere la misiunile diplomatice, însoţite de fotocopii etc. Nu cred că ar fi fost rău ca înscrierea să se facă prin intermediul Internetului, online. Eu mizez de această dată pe consensul politic", a precizat Mihai. 

Lubanovici, care s-a deplasat săptămâna trecută în Italia, alături de Badea şi Mihai, unde s-a întâlnit cu comunităţile de români şi cu autorităţile din această ţară, a precizat că votul prin corespondenţă trebuie amendat, menţionând că se impune şi adoptarea votului electronic. 

"Misiunea noastră, a parlamentarilor de diaspora, se complică acum, pentru că va trebui să lucrăm foarte mult pe informarea cetăţenilor români, pentru a nu se crea nemulţumiri. Noi va trebui să facem tot ce putem să împăcăm şi legea, care este o obligaţie generală, şi să putem fi cât mai aproape de ceea ce îşi doresc românii din diaspora", a spus Lubanovici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ