Banca Mondială a aprobat României un împrumut de 339 milioane dolari, destinat sectorului sănătăţii

| 28 mar, 2014

Banca Mondială a aprobat vineri României un împrumut în valoare de 338,8 milioane de dolari, destinat îmbunătăţirii accesului, calităţii şi eficienţei serviciilor de sănătate publică, potrivit unui comunicat al instituţiei financiare internaţionale.

Împrumutul are o maturitate de 18 ani.

Proiectul se concentrează pe patru componente, potrivit informaţiilor existente pe site-ul Băncii Mondiale.

Prima dintre acestea, raţionalizarea reţelei de spitale, prin consolidarea spitalelor de importanţă majoră, care vor deveni structura principală a reţelei spitaliceşti.

A doua componentă este reprezentată de îmbunătăţirea asistenţei medicale în ambulatorii şi va avea două subcomponente, şi anume dezvoltarea serviciilor specializate secundare şi reducerea numărului de internări în spitale, respectiv dezvoltarea serviciilor de asistenţă medicală primară, la nivelul comunităţilor, prin dezvoltarea unor centre de sănătate multifuncţionale.

A treia componentă are ca obiectiv susţinerea guvernanţei în sectorul sănătăţii şi eliminarea decalajului între strategie şi practică şi creşterea capacităţii şi calităţii serviciilor medicale.

Cea de-a patra componentă are rolul să susţină managementul proiectelor, monitorizarea, evaluarea şi raportarea, prin furnizarea de bunuri, servicii de consultanţă şi nu numai, training şi audit.

Elisabetta Capannelli, country manager al BM, a declarat joi, într-un interviu acordat Bloomberg, că instituţia va aproba vineri un împrumut de 250 milioane euro pentru reforma sistemului de sănătate din România şi că se aşteaptă ca Guvernul să acceseze în acest an o finanţare de 300 milioane euro rămasă dintr-un alt împrumut.

Instituţia financiară internaţională lucrează cu Guvernul la o nouă strategie de parteneriat cu România pentru 2014-20-17, care ar putea include o finanţare de 1 miliard de euro pe an, a arătat Capannelli.

Ea a mai spus că ratificarea unui program de către Parlament, necesară pentru a începe acordarea finanţărilor, ar putea dura până la şase luni.

România va accesa probabil şi alte 300 de milioane de euro de la Banca Mondială în acest an, în cadrul unui împrumut de 1 miliard de euro aprobat anul trecut pentru acoperirea deficitului bugetar. România a utilizat 700 de milioane de euro din împrumutul pus la dispoziţie de instituţia financiară.

România a tras în octombrie suma de 700 milioane euro din împrumutul de 1 miliard de euro contractat de la Banca Mondială destinat consolidării cadrului macroeconomic şi reformării mai multor sectoare.

Proiectul de reformă a sectorului sanitar prevede îmbunatăţirea calităţii şi eficienţei sistemului de sănătate, întărirea prevenţiei şi promovarea sănătăţii, furnizarea mai eficientă a serviciilor medicale, dezvoltarea serviciilor secundare specializate în ambulatoriu şi promovarea unor trasee clinice pentru bolile netransmisibile cele mai frecvente.

Obiectivele proiectului finanţat de Banca Mondială ar trebui atinse într-un interval de şase ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ