Banca Mondială are încredere în economia românească

| 11 iun, 2014

Continuarea trendului de creştere a economiei româneşti şi în prima parte a anului 2014 a determinat în Comisia Europeană şi o serie de organizaţii financiare să îmbunătăţească prognozele de creştere privind România sau să aprecieze ratingul de ţară. Acestor instituţii li s-a alăturat recent şi Banca Mondială care a decis să revizuiască pozitiv prognozele economice pentru ţara noastră.

Astfel, instituţia financiară mondială a decis să îmbunătăţească estimarea de dezvoltare economică pentru anul acesta de la 2,5%, cât preconiza în luna ianuarie a acestui an, la 2,8%. Pe lângă revizuirea prognozelor de majorare a PIB pentru acest an, Banca Mondială a modificat în sus şi aşteptările privind evoluţia economiei româneşti pentru anul următor, de la 2,7% la 3,2%. Printre factorii care au determinat revizuirea pozitivă a prognozelor de creştere pentru România se numără şi faptul Banca Mondială a constatat o revenire a cererii interne, dar şi o majorare a cererii externe. În acelaşi timp, în cadrul raportului, Banca Mondială remarcă nivelul redus al inflaţiei, considerând că acesta va permite băncii centrale să menţină politici monetare de sprijinire a recuperării economice şi a consumului.

Optimisul pe care Banca Mondială îl manifestă faţă de evoluţia economiei româneşti este concordant cu decizia pe care instituţia financiară a luat-o în luna mai, când a acordat un împrumut către ţara noastră în valoare de 750 de milioane de euro, ca parte a Strategiei de parteneriat pentru ţară pentru perioada 2014-2017. Banii acordaţi de Banca Mondială au ca destinaţie finanţarea unor proiecte de reformă pentru consolidarea managementului datoriilor publice, creşterea calităţii cheltuielilor publice, îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat şi a funcţionării pieţelor de capital, imobiliară şi a energiei, esenţiale pentru dezvoltarea sectorului privat.

Decizia Băncii Mondiale de a îmbunătăţi perspectivele de creştere economică ale României reprezintă implicit un semnal de încredere în politicile economice implementate de guvernul condus de Victor Ponta. Urmare a acestor politici, după ce anul trecut ţara noastră a înregistrat o creştere economică peste aşteptări de 3,5%, în primul trimestru al acestui an România a înregistrat o majorare a PIB de 3,8%. Similar cu anul trecut, în primul trimestru al acestui an întreaga dezvoltare economică a avut la bază majorarea exporturilor şi creşterea producţiei industriale. De altfel, în primele trei luni ale acestui an, producţia industrială s-a apreciat cu 10,1% ca serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut iar exporturile au crescut cu 10,1%, ajungând la valoarea de 12,75 miliarde de euro. Totodată, ca urmare a creşterii veniturilor salariale, în primele trei luni ale anului, consumul a început să înregistreze o majorare tot mai puternică.

Îmbunătăţirea prognozei de creştere pentru economia românească de către Banca Mondială vine să se adauge multiplelor semnale optimiste cu referire la România, venite dinspre organismele financiare internaţionale şi agenţiile de rating. Cel mai important este nu că aceste organisme estimează o evoluţie pozitivă a economiei româneşti ci că prognozele lor contribuie la întărirea încrederii investitorilor, ceea ce în final înseamnă noi locuri de muncă şi creşterea nivelului de trai.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 iun, 2014
cantautor
zero barat.....
Vizita delegaţiei FMI prinde România cu temele făcute, într-un moment în care ţara noastră beneficiază de o încredere tot mai ridicată în rândul investitorilor ca urmare a trendurilor pozitive consolidate din economie.
citat din Sultanescu
Sultanescu economistul:
azi FMI-ul pleaca...negocierile au esuat
mai vedem in toamna...
caraghiosule...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ