Băncile au făcut profit record în 2017, sub guvernarea PSD. "Dacă băncile sunt nervoase, vă felicit"

| 19 feb, 10:31

Guvernarea PSD s-a întrecut în replici acide la adresa marilor actori din sistemul bancar, dar băncilor străine le-a mers foarte bine în primul an de guvernare social-democrată.

Sistemul bancar a obţinut anul trecut un profit net de aproximativ 5,6 mi­liarde de lei (circa 1,2 miliarde euro), iar activele au urcat la un vârf de 427,4 miliarde de lei (94 miliarde euro), susţinute de as­cen­siu­nea creditării, după cum reiese din datele pre­liminare ale BNR.

Profiturile raportate până acum de două dintre băncile mari de pe piaţa locală, Banca Transilvania şi BRD-SocGen, reprezintă circa jumătate din câştigul întregului sistem bancar de anul trecut.

BRD-SocGen, a treia bancă de pe piaţa locală după active, a obţinut în 2017 un profit net record de 1,38 mld. lei, cel mai bun re­zultat anual al băncii. Iar profitul raportat de Banca Transil­vania, pla­sată pe locul doi după active, a fost de 1,2 mi­liarde de lei.

Profiturile ob­ţi­nu­te de bănci în ulti­mii ani au fost sus­ţinute şi de îmbunătă­ţirea calităţii portofoliilor şi scăderea pro­vizioa­ne­lor după ce institu­ţiile de credit şi-au curăţat bilanţurile de creditele neperformante, scrie Ziarul Financiar.

Fostul premier Mihai Tudose a lovit în repetate rânduri în băncile străine care activează pe piața locală care s-ar sustrage de la plata impozitelor.

Într-una dintre ședințele de guvern din toamna anului trecut, Tudose a comentat ironic informația potrivit căreia unele sucursale ale băncilor au fost închise pentru ca angajații să participe la mitinguri anti-guvernamentale:

„Felicitari, dle ministru Mișa pentru alocuțiunea de la început. Tocmai am aflat acum că niște sucursale ale unor bănci au dat liber angajaților pentru a participa la mitingul din față. Deci sunteți pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase, eu vă felicit. Poate o să plătească și impozite", a declarat atunci Mihai Tudose.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ