Băncile din Grecia, ÎNCHISE pentru o săptămână. RETRAGERILE din bancomate, LIMITATE la 60 de euro

| 29 iun, 08:28

Premierul elen Alexis Tsipras a confirmat duminică închiderea temporară a băncilor din Grecia, relatează AFP. MAE le cere turiștilor să aibă destui bani cah pentru a putea plăti din cauză că plata cu cardul este blocată.

stituțiile financiare bancare vor rămâne închise până pe 6 iulie, adică până a doua zi după referendumul convocat de premierul Tsipras. Retragerile din bancomate în această perioadă vor fi limitate la 60 de euro pe zi, se arată într-o decizie publicată în noaptea de duminică spre luni în Monitorul Oficial al Greciei.

Intitulat „Vacanță bancară de scurtă durată”, acest ordin conține măsurile valabile între 28 iunie și 6 iulie pentru instituțiile financiare. Textul este semnat de președintele Republicii, Prokopis Pavlopoulos, și de premierul Alexis Tsipras și se prevalează de „caracterul de extremă urgență și necesitatea neprevăzută de a proteja sistemul financiar grec și economia elenă de lipsa de lichidități antrenată de refuzul Eurogrupului de a mai extinde acordul de împrumut”.

Începând de sâmbătă, după ce premierul a anunțat că va convoca un referendum, dar mai ales duminică, după ce plebiscitul a fost aprobat și de Parlament, la bancomate deja s-au format cozi, populația temându-se de perspectiva intrării în incapacitate de plată a statului.

Măsura a fost decisă după ce Banca Centrală Europeană a anunţat că va continua să sprijine băncile greceşti, dar a limitat suma pe care este dispusă să o ofere.

Cu toate acestea, Alexis Tsipras i-a asigurat pe greci că economiile, salariile şi pensiile lor sunt garantate.

În aceeaşi declaraţie făcută duminică seara, şeful guvernului grec a precizat că a cerut din nou Uniunii Europene o prelungire a programului de ajutor financiar, care expiră pe 30 iunie şi din care Grecia ar mai avea de primit 7,2 miliarde de euro.

Refuzul de a amâna pentru scurt timp plata datoriei şi încercarea de a anula o procedură democratică este un act profund jignitor şi ruşinos pentru tradiţiile democratice ale Europei. Din acest motiv, astăzi am făcut o nouă cerere pentru o scurtă extindere a împrumutului, de această dată către preşedintele Consiliului European şi către liderii celor 18 state din Zona Euro. (...) Depozitele cetăţenilor din băncile greceşti sunt absolut securizate, precum şi plata salariilor şi pensiilor. Orice dificultate care ar putea apărea trebuie înfruntată cu calm şi hotărâre”, a arătat premierul Greciei.

Declaraţiile şefului executivului de la Atena vin la scurt timp după ce, într-un gest cu totul surprinzător, Comisia Europeană a publicat documentul cu propunerile făcute de creditori pentru Atena.

Propunerile făcute Greciei pentru a evita colapsul

- 23% taxa pe valoare adaugată

- 13% TVA doar pentru alimente de bază, energie şi apă

- 6% TVA doar pentru medicamente, cărţi

- reducere cheltuielilor pentru armată cu 400 de milioane de euro

- eliminarea subvenţiilor pentru fermieri

- introducerea unei taxe pentru publicitatea TV

- creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2022

- creşterea contribuţiei pensionarilor la asigurările de sănătate

- salarii în funcţie de pregătire, performanţă şi responsabilităţi

(sursa: Comisia Europeană)

Citeste si: Ministrul grec de Finanţe: Cheia crizei este la Angela Merkel, sper că o va folosi

”Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienți bani lichizi pentru acoperirea tuturor cheltuielilor în eventualitatea unor întreruperi ale activităților bancare în această țară.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe atenționează asupra duratelor mari de așteptare provocate de suprasolicitarea serviciilor bancare din Grecia.

Ambasada României la Atena și Consulatul General de la Salonic împreună cu Centrala MAE monitorizează îndeaproape evoluțiile, inclusiv din perspectiva unor eventuale repercusiuni asupra serviciilor turistice în actualul context economic din Grecia.”, se spune într-un comunicat remis redacției.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ