Bank of Cyprus rămâne închisă şi astăzi

| 25 apr, 2013

Bank of Cyprus, sucursala din România, rămâne închisă încă o zi. Activitatea băncii ar fi trebuit reluată azi, după ce a fost suspendată, din nou, timp de 24 de ore pentru a se încheia transferul depozitelor unităţii sub jurisdicţie românească.

Clienţii pot folosi în continuare reţelele ATM, iar pentru necesităţi deosebite sunt invitaţi să contacteze call-center-ul sucursalei băncii din România.

"Suspendarea este necesară pentru finalizarea tranzacţiei, care presupune transferul depozitelor Bank of Cyprus în România, o operaţiune complexă ce necesită o analiză mai aprofundată atât din partea autorităţilor din Cipru, cât şi din România", au afirmat, ieri, reprezentanţii băncii.

Suspendarea activităţii sucursalei Bank of Cyprus din România a fost prelungită marţi de Banca Centrală a Ciprului cu încă două zile, marţi şi miercuri, după trei săptămâni în care activitatea a fost întreruptă pentru a găsi o soluţie de transfer a depozitelor sub jurisdicţie românească.

Activitatea Bank of Cyprus România a fost oprită iniţial pentru o săptămână, începând cu data de 1 aprilie, pentru a se identifica o soluţie de vânzare a sucursalei. Banca centrală a Ciprului a decis să prelungească cu două săptămâni perioada de inactivitate, până pe 22 aprilie inclusiv, pentru a se putea încheia un acord de preluare cu unul dintre ofertanţii dispuşi să cumpere banca.

Surse bancare au declarat că banca centrală a Ciprului a respins, miercurea trecută, ofertele depuse de Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank pentru preluarea totală sau parţială a sucursalei Bank of Cyprus şi caută alternative de transfer în România a depozitelor de la unitatea locală, care au coborât la 90 de milioane euro.

Activele înregistrate în sucursala din România însumează circa 450 de milioane euro, din care puţin peste 350 milioane euro reprezintă credite. De la momentul închiderii sucursalei, în data de 1 aprilie, s-au efectuat retrageri care însumează circa 3 milioane de euro.

Cipru a ajuns în luna martie la un acord cu troica creditorilor, prin care statele zonei euro şi FMI vor împrumuta10 miliarde de euro pe parcursul a mai mulţi ani, iar fondurile sunt condiţionate de restructurarea dură a sectorului bancar.

Astfel, a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi închisă, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit a ţării. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea înregistra pierderi de până la 80%, potrivit unor declaraţii ale oficialilor ciprioţi.

În cazul Bank of Cyprus, deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla în septembrie cu exactitate cât vor pierde din sumele care depăşesc acest prag de garantare, banca centrală din Cipru anticipând un procent între 37,5% şi 60%. Deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depăşesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% dacă va fi nevoie de mai mulţi bani pentru salvarea băncii.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ