Bărbatul care l-a mituit pe Traian Berbeceanu, reţinut de procurorii DIICOT

| 22 mai, 2014

Gheorghe Rusu şi Anca Rusu, cei doi soţi care i-au oferit mită poliţistului Traian Berbeceanu un autoturism marca VW Passat, au fost reţinuţi joi pentru 24 de ore de procurorii DIICOT.

Soţii Rusu au fost chemaţi joi la sediul central al DIICOT, unde li s-a adus la cunoştinţă faptul că pe numele lor a fost extinsă urmărirea penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, spălare a banilor, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cursul anului 2011, pe fondul sprijinirii grupării infracţionale din care făceau parte Traian Berbeceanu (în acel moment, ofiţer de poliţie judiciară şi şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba) şi alte persoane, soţii Rusu i-au dat lui Berbeceanu un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 euro, pentru a-l determina pe poliţist să facă un act contrar îndatoririlor sale de serviciu.

Mai exact, poliţistul trebuia să furnizeze date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. U. S.R.L. ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale.

Anchetatorii susţin că Gheorghe Rusu, ajutat de Anca Rusu şi Traian Berbeceanu, a disimulat adevărata natură a circulaţiei autoturismului marca VW Passat, creându-se aparenţa, contrară realităţii, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. U. S.R.L către Berbeceanu în temeiul unei convenţii oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor înscrisuri falsificate, cunoscând că, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare.

De asemenea, din probe rezultă că soţii Rusu, în cursul anului 2011, şi-au însuşit în mod fraudulos din patrimoniul S.C. U. S.R.L., autoturismul marca VW Passat, pentru a-l remite ulterior, cu titlu de mită, poliţistului Berbeceanu.

Totodată, ei au falsificat mai multe înscrisuri atestând împrejurări necorespunzătoare adevărului privitoare la: vânzarea de către Berbeceanu a autoturismului marca VW Passat către S.C. U. S.R.L.; vânzarea - cumpărarea între aceiaşi co-contractanţi a autoturismului şi plata unei sulte de 10.000 euro; împrejurarea că Berbeceanu ar fi achitat suma de 52.000 lei şi că suma menţionată ar fi fost depusă la casierie de către Gheorghe Rusu şi, apoi, ridicată de către acesta cu titlu de restituire a unui împrumut acordat anterior societăţii.

Înscrisurile astfel falsificate au fost folosite ulterior de către soţii Rusu pentru evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunii nereale de vânzare-cumpărare a autoturismului marca VW Passat către Berbeceanu, precum şi pentru înmatricularea aceluiaşi autoturism pe numele poliţistului.

Cei doi soţi au fost reţinuţi, după ce procurorii au descoperit că Anca Rusu, în calitate de asociat unic şi administrator al S.C. U. S.R.L şi Gheorghe Rusu, în calitate de administrator de fapt şi, ulterior, din luna decembrie 2010, împuternicit al S.C. U. S.R.L, în perioada aprilie 2010 - iulie 2013, au prejudiciat bugetul de stat cu suma totală de 1.179.407 lei, din care 634.621 lei reprezintă impozit pe profit şi 544.786 lei reprezintă TVA dedus de societate fără a îndeplini condiţiile legale de deductibilitate.

Gheorghe şi Anca Rusu vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.

Săptămâna trecută, procurorii DIICOT au extins urmărirea penală pe numele lui Traian Berbeceanu pentru săvârşirea a altor patru infracţiuni: spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la infracţiunea de delapidare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ