Barroso propune sfârşitul dictatului economisirii şi vrea mai mult timp pentru reducerea deficitelor

| 23 apr, 2013

Şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, propune schimbarea cursului în politica europeană de salvare a economiilor: doctrina economisirii a ajuns la limită, iar pentru criza datoriilor, ţările respective vor primi de acum mai mult timp pentru curăţarea conturilor.

Cotidianul german Der Spigel informează marţi, că UE îşi ia rămas bun de la economisirea severă, pe fondul celor mai recente date publicate de Eurostat, care arată că politicile dure de ajustare şi reducere a cheltuielilor nu au avut drept efect şi scăderea corespunzătoare a deficitelor publice.

Cotidianul german, Der Spiegel, informează că Jose Manuel Barroso propune sfârşitul cerinţelor de economisire şi austeritate.
Deşi această politică ar fi, în principiu, cea corectă, el nu poate să nu constate că a ajuns la limită. "O politică de succes are nevoie de un minim de sprijin politic şi social", citează publicaţia germană din spusele lui Barroso.
Motivul declaraţiilor lui Barroso sunt actualele cifre ale deficitului, pe care le-a publicat luni Eurostat: în total, cele 27 de state membre ale UE adună datorii de 576 de miliarde de euro.
Drasticele politici de economisire nu au schimbat nimic în multe dintre aceste ţări, ba dimpotrivă: deseori aceste reduceri şi tăieri nu au făcut decât să sporească problemele bugetare, pentru că au împiedicat creşterea economică. Barroso a mai spus şi că executivul comunitar ar putea să le acorde acestor ţări lovite de criză mai mult timp pentru a-şi aduce deficitele publice la nivelul cerut, de 3% din PIB.
În special Spania şi Grecia sunt luate aici în considerare, de vreme ce înregistrează deficite de peste 10% şi sunt departe de această limită impusă şi acceptată.
Şi Franţa, cu un deficit de 4,8%, are mai multe datorii decât îi este permis.

Cu toate aceste explicaţii, şeful executivului comunitar le expune de fapt statelor aflate în criză o nouă perspectivă, şi ia în considerare o schimbare de curs.

În Germania, asta s-ar putea lovi de o puternică opoziţie, întrucât este singura ţară din UE care a reuşit, în 2012, să înregistreze excedent bugetar, iar guvernul condus de Angela Merkel le cere în continuare celorlalte state europene să menţină cursul economisirii.

De cealaltă parte, Franţa şi Spania cer să li se permită îndatorarea pe termen scurt, pentru a schimba cursul propriilor economii.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ