Băsescu a făcut mult rău imaginii României pe plan internaţional în 30 de minute de declaraţii

| 10 oct, 2013

Trecând peste schimbarea de opinie în ceea ce priveşte demisia ministrului Vosganian, care luni era un gest de onoare şi marţi unul de laşitate, preşedintele statului a insistat de această dată pe cât de mult rău ar fi făcut Victor Ponta, chipurile, în vizitele sale externe.

Marţi seară, Traian Băsescu a ieşit din nou la atac, de acestă dată sub pretextul ”nelămurilor” CSM legate de acordul de colaborare instituțională cu premierul. Preşedintele a ţinut să-l înfăţişeze pe primul-ministru Victor Ponta drept un politician iresponsabil, ce încalcă în mod constant pactul de coabitare dintre cei doi. Aceste încălcări frecvente ar aduce, în opinia şefului statului, deservicii importante imaginii externe a României, mai ales în raport cu partenerii noştrii europeni.

Trecând peste schimbarea de opinie în ceea ce priveşte demisia ministrului Vosganian, care luni era un gest de onoare şi marţi unul de laşitate, preşedintele statului a insistat de această dată pe cât de mult rău ar fi făcut Victor Ponta, chipurile, în vizitele sale externe. Despre turneele externe ale premierului, Traian Băsescu a precizat că au fost întreprinse fără mandat şi cu încălcarea atribuţiile stabilite în pactul de coabitare. Şi totuşi, în înţelegerea din decembrie dintre preşedinte şi premier se prevede că problemele ce ţin de relaţiile economice externe aparţin în primul rând Guvernului. Toate vizitele lui Victor Ponta au fost menite să întărească relaţiile economice ale României cu statele vizitate, primul-ministru respectând astfel prevederile pactului de colaborare instituţională semnat cu preşedintele. Turneul asiatic sau diversele vizite prin Europa au înregistrat succese economice demonstrate, spre exemplu, de faptul că pe lista investitorilor interesați de Oltchim se află inclusiv companii din Turcia, țară recent vizitată de către premier.

Preşedintele a mai susţinut, luni, că întrevederile lui Victor Ponta cu reprezentanţii cancelariilor europene au fost posibile doar ca urmare a semnării pactului de coabitare. Ceea ce Traian Băsescu ignoră este că Victor Ponta a devenit premier în urma voinţei exprimate prin vot de popor şi împotriva a ceea ce a vrut liderul de la Cotroceni. Ponta şi-a construit singur o imagine externă favorabilă cu toate că a fost atacat în mod constant de şeful statului.

Tot pe parcursul discursului de marţi, Traian Băsescu a făcute referinţe multiple la raportul MCV din ianuarie, precizând unde vor fi sau nu probleme. Desigur, în opinia preşedintelui, justiţia funcţionează bine, în timp ce Parlamentul apără mai mulţi politicieni cu dosare penale. Nimeni nu ştie în acest moment ce va conţine cu exactitate raportul Comisiei Europene, dar este evident că Traian Băsescu încearcă să influenţeze concluziile acestuia despre România într-o direcţie favorabilă propriilor sale interese.

Ieşirile publice ale preşedintelui din ultima vreme nu au nimic de-a face cu comportamentul unui şef de stat care vrea binele ţării sale. Din contră, ele reprezintă încercările lui Traian Băsescu de a discredita tot ceea ce s-a realizat în ultimul an şi jumătate, în numele ambiţiei personale de a câştiga o dispută politică asupra căreia românii s-au exprimat deja de două ori, atât la referendumul din iulie cât şi la alegerile din decembrie 2012.

Un preşedinte de ţară care nu ţine la modul în care statul său este perceput în plan extern este cel puţin un lider iresponsabil. Şeful statului român pare să uite că declaraţiile pe care le face sunt urmărite de partenerii noştri externi, prin poziţiile sale de luni şi marţi Traian Băsescu reuşind să facă mai mult rău României decât ar fi făcut Victor Ponta prin presupusele sale greşeli.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 oct, 2013
Popescu Ioan
Basescu,este cel mai periculos politician pentru Romania,faptul ca Ponta are vizite in extern,face rau la stomacul suspendatului de teama ca se descopera minciunile raspindite prin Macovei cateaua prin care latra sa denigreze Romania.Basescu fiind un incapabil ,nu stie deci cearta si scandal sa provoace,furios ca a pierdut mecanismul prin care cu Boc atingea culmile tradarii Roaniei.
10 oct, 2013
cantautor
partenerii nostri externi sunt atenti nu numai la declaratii ci si la fapte...
corect
insa,nu doar la ale lui Basescu ...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ