Băsescu a promulgat legea privind administrarea podului Calafat-Vidin

| 22 mai, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, astăzi, legea de ratificare a acordului dintre guvernele României şi Bulgariei privind constituirea societăţii mixte care va exploata noul pod rutier şi feroviar Calafat-Vidin.

Guvernul român estima, la începutul lunii martie, că podul peste Dunăre de la Calafat-Vidin va fi inaugurat cel mai devreme în a doua jumătate a lunii mai, "dat fiind contextul politic" din Bulgaria. La acel moment, lucrările la componenta rutieră erau finalizate 100%, în timp ce lucrările la componenta feroviară în proporţie de 95%.

Fostul premier bulgar Boiko Borisov anunţa în februarie că Podul Calafat-Vidin va fi inaugurat oficial pe 9 mai, de Ziua Europei, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi a comisarului UE pentru Politici regionale, Johannes Hahn.

Conform estimărilor, peste 100.000 de vehicule ar urma să traverseze anual acest pod, care este parte a coridorului paneuropean de transport care leagă oraşul german Dresda de Istanbul (Turcia).

România şi Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin în martie 2000, însă iniţierea proiectului a întârziat din cauza fondurilor insuficiente.

Podul va avea două benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. Costurile construcţiei, care până în anul 2011 erau estimate la circa 225 de milioane de euro, vor depăşi cel mai probabil 250 milioane de euro până la finalizarea proiectului. Proiectul a beneficiat de împrumuturi şi finanţări gratuite de la Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Investiţii, Agenţia Franceză pentru Dezvoltare şi Instituţia Germană de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ