Băsescu a semnat numirea lui Iulian Buga ca ambasador în SUA

| 16 oct, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul privind acreditarea lui Iulian Buga în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat miercuri Decretul privind acreditarea domnului Iulian Buga în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii", informează administraţia prezidenţială, conform Mediafax.

Iulian Buga, propunerea MAE pentru funcţia de ambasador al României la Washington, a primit, la 25 iunie, aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare de politică externă.

Iulian Buga a fost rechemat recent de preşedintele Traian Băsescu din funcţia de ambasador în Irlanda, post pe care îl ocupa din 2009. El a mai fost propus în 2007 pentru ocuparea postului de ambasador la Washington de fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, însă preşedintele Traian Băsescu nu a acceptat la acel moment nominalizarea acestuia.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, declara, în septembrie că în cadrul întrevederii cu secretarul american de stat, John Kerry, a primit agrementul pentru ambasadorul Iulian Buga, în timp ce numele noului ambasador SUA în România se lasă încă aşteptat.

Şeful diplomaţiei române preciza că, în cadrul întâlnirii cu John Kerry, care a avut loc în marja participării la cea de-a 68-a sesiune a Adunării generale a ONU, au fost discutate diverse aspecte ale relaţiei bilaterale, precum Parteneriatul Strategic, includerea României în programul Visa Waiver şi numirea noilor ambasadori în cele două ţări.

"Am primit ieri (n.r. - miercuri) agrementul oficial al Guvernului SUA pentru ambasadorul Iulian Buga, care va putea să-şi preia foarte repede atribuţiunile", preciza Corlăţean, adăugând că Bucureştiul aşteaptă încă desemnarea noului ambasador american la Bucureşti.

Fostul ambasador Mark Gitenstein şi-a încheiat misiunea în decembrie 2012. Ministrul de Externe a punctat faptul că întârzierea are ca motiv "proceduri interne normale".

Cine este Iulian Buga

- Iulian Buga este un diplomat de carieră, fiind în diplomaţia românească încă din 1993, când era  Director Adjunct, Direcţia America de Nord, Centrala MAE

 

- Între 1994 - 1997 a fost Secretar II, Secretar I, Consilier, Ambasada României la Washington, SUA

-Între 1997 - 1998 Consul General g.i., Consulatul General al României din Los Angeles, SUA

- Între 2001 - 2007 Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Regatul Ţărilor de Jos şi Reprezentant Permanent al României la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice

- Iulian Buga a fost rechemat recent de presedintele Traian Basescu din functia de ambasador in Irlanda, post pe care il ocupa din 2009.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ