Băsescu a supărat Bruxellesul și Washingtonul

| 04 dec, 2013

După ce a blocat finalizarea reformei constituționale în 2014 și a amenințat că nu va promulga bugetul, președintele Traian Băsescu a dat o nouă lovitură României prin refuzul de a aproba memorandumul încheiat de către Guvern în urma ultimei runde de negocieri cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană.

Urmare a acestui refuz, acordul stand-by încheiat cu cele trei organisme financiare internaționale este de facto suspendat, nemafiind posibilă luarea în discuție a Memorandumului în board-ul FMI, care urma să aibă loc pe 18 decembrie.

De la bun început trebuie observată duplicitatea președintelui, care, nu mai departe de vara acestui an, în contextul negocierilor pentru încheierea acstui acord, sublinia necesitatea continuării relației cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană. Acum însă, președintele Traian Băsescu și-a schimbat în mod radical poziția, ajungând să susțină că România nu mai are nevoie neapărat de continuarea acordului stand-by.

Oficial, Traian Băsescu a pus acest refuz pe seama taxei de 7 eurocenți la litrul de carburant, care conform analizei prezidențiale, ar genera reducerea consumului prin crearea unei presiuni inflaționiste de nesuportat asupra cetățenilor. Același Traian Băsescu, în 2010, a negociat însă personal cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială majorarea TVA la 24%. Or, atât BNR cât și BEI au arătat că taxa preconizată de către cabinetul Ponta va avea un impact absolut neglijabil asupra prețurilor și, în orice caz, incomparabil mai scăzut decât cel generat de majorarea de TVA girată de către Traian Băsescu în 2010.

În plus, chiar dacă acum refuză să semneze Memorandumul încheiat de către Guvern, președintele și-a pus parafa pe Scrisoarea de intenție generală, în urma căreia cele trei instituții financiare au aprobat împrumutul stand-by pentru România. Iar în cadrul ultimei runde de negocieri cu FMI-ul, cabinetul Ponta nu a făcut decât să pună în aplicare liniile directoare trasate prin respectiva Scrisoare și să discute cele mai bune soluții de finanțare pentru implementarea obiectivelor bugetare.

În acest context, atât Fondul cât și Comisia au avut aproape o reacție de perplexitate în fața gestului pe care l-a făcut luni seară președintele Traian Băsescu. ”În timpul recentei misiuni, echipa FMI a ajuns la un acord cu autoritățile române privind politicile necesare pentru a finaliza prima revizuire a acordului stand-by încheiat de România cu FMI, inclusiv politicile necesare pentru a limita deficitul fiscal la 2,2% din PIB în 2014.(...) Echipa FMI monitorizează evoluțiile și așteaptă o decizie”, a transmis diplomatic Fondul. Comisia Europeană a fost și mai categorică: ”A fost decizia României de a aplica pentru un program de tip preventiv și România este cea care va decide dacă dorește să meargă mai departe cu programul agreat. Orice decizie ar lua România, este esențial ca țara să meargă mai departe cu implementarea recomandărilor emise de Consiliului Uniunii Europene în iulie”, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Altfel spus, dincolo de limbajul diplomatic, și Washington-ul și Bruxelles-ul îi atrag atenția președintelui că încalcă un angajament la care a achiesat deja prin Scrisoarea de intenție și că se așteaptă ca România să continue de o manieră predictibilă pe drumul consolidării fiscale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 dec, 2013
cantautor
aceasta "plasa de siguranta"nu mai este necesara...
economia creste vertiginos..
inflatia a scazut..
consumul este in crestere..
salariile bugetarilor au crescut,salariul minim la privat la fel...
astfel s-au putut majora niste taxe locale,energia,gazele,acciza..
influenta in cosul zilnic va fi infima,deoarece barilul de petrol scade vertiginos..
se pare ca iarna va fi usoara,iar costurile de incalzire vor fi mici..
colectarea veniturilor bugetare este la cote inalte..
se apropie mos Nicolae..
fiti linistiti,guvernul lucreaza pentru cetateni....
sarbatori fericite
04 dec, 2013
volkov
nu zau
Pretul petrolului este acelasi precum la 1 ianuarie 2013 si ca in august 2012 adica de cca 97 USD/baril. De unde o scoateti voi ca scade vertiginos ?
04 dec, 2013
cantautor
ptr Volkov
asa ne-a spus dl.Sarbu,la Tv-Romania...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ