Băsescu ACUZĂ incapacitatea guvernului de tehnocraţi de a rezista presiunilor populiste

| 04 ian, 08:19

Politicile fiscal-bugetare imprudente pot arunca ţara în criza, afirmă fostul preşedinte Traian Băsescu, într-un mesaj pe reţelele de socializare postat după anunţul privind acordul dintre Guvern şi sindicate privind creşterea salariului minim la 1.250 de lei începând de la 1 mai.

Fostul şef de stat acuză ”incapacitatea guvernului de tehnocraţi de a rezista presiunilor populiste ale grupurilor parlamentare PSD şi PNL”.

El consideră că soluţia ”pentru a evita intrarea într-o spirală a deprecierii echilibrelor macroeconomice” este suspendarea prin OUG a aplicării prevederilor legale care scad TVA-ul de la 24 la 20 la sută şi a acelora care introduc pensiile speciale şi salarii crescute în sectorul bugetar începînd cu 1 ianuarie 2016, cu o posibilă reanalizare la mijlocul anului viitor, inclusiv pe tema creşterii salariului minim.

”Au apărut deja semnale ale începerii deprecierii situaţiei macroeconomice a ţării: încetinirea creşterii exporturilor, creşterea importurilor de bunuri destinate consumului, creşterea deficitului de cont curent, avalanşa încă nestăvilită a pensiilor şi veniturilor speciale (vezi personal ambulanţă), creşterea deficitului fondului de pensii, creşterea deficitului bugetului de stat pentru anul 2016 (în creştere faţă de 2015), scăderea resurselor alocate pentru investiţii faţă de anii de criză 2009 – 2010. Politicile fiscal-bugetare imprudente pot arunca ţara în criza, iar cei care vor plăti imprudenţa nu vor fi politicienii. Nu vă amăgiţi cu o creştere economică bazată doar pe creşterea consumului. Cine va plăti imprudenţa, populismul şi incompetenţa?”, susţine Băsescu.

Guvernul a înaintat un proiect de hotărâre privind creşterea salariului minim la 1.250 de lei, începând de la 1 mai, dar şi indexarea automată care va ţine cont de coşul minim şi de inflaţie, propunere cu care sindicate sunt de acord, a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Consiliul Economic şi Social s-a întrunit, marţi după-amiază, pentru a aviza acest proiect, în condiţiile în care miercuri, în ultima şedinţă a Guvernului, ar trebui adoptat acest act normativ.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ