Basescu blochează restricţiile de vânzare a terenurilor către străini, făcând jocul Ungariei

| 13 ian, 2014

Potrivit Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, semnat în 2007 de către ţara noastră, de la 1 ianuarie 2014 străinii au dreptul de a achiziţiona terenuri agricole în România.

Aşa că ţara noastră nu se poate opune vânzării de terenuri agricole cetăţenilor UE, iar pentru ca acest lucru să nu creeze haos în agricultură, Parlamentul a propus o lege care stabilea dreptul de preempţiune al cetăţenilor români privind terenurile agricole din România. Însă, Preşedintele Traian Băsescu, în loc să semneze legea cum ar fi fost normal, a trimis-o spre Parlament blocând acest demers şi făcând jocul Ungariei, care poate să cumpere Transilvania bucată cu bucată.

Traian Băsescu se apropie de final de mandat, însă nu încetează să facă rău românilor. Aproape orice lege venită din partea USL este blocată într-o formă sau alta de acesta, fără a ţine cont de consecinţe. Aşa s-a întâmplat şi cu Legea privind vânzarea terenurilor agricole, prin care Guvernul a încercat să oprească acapararea acestor terenuri de către speculanţi. Motivarea respingerii făcută de Băsescu este una penibilă: „trebuie prevăzut expres dacă legea se aplică şi persoanelor juridice având naţionalitatea română sau numai persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decât cele române”.

De fapt, moşierul Băsescu a blocat legea pentru că are un interes personal. Preşedintele jucător apără interesele celor care vor să facă speculă cu terenuri agricole, aşa cum se întâmplă şi în cazul cu terenul de la Nana cumpărat de Ioana Băsescu (veste bună: Comisia Parlamentară privind afacerea Călăraşi şi-a reluat luni activitatea), teren ce este dat în arendă. În acest moment, prin respingerea legii, Băsescu a dat posibilitatea străinilor, care nu au neapărat legătură cu domeniul, să cumpere terenuri agricole fără nicio limitare. Legea propusa de USL era singura soluţie pentru a limita în vreun fel achiziţiile de teren arabil de către straini.

Însă, răul cel mai mare făcut României prin blocarea legii este legat de anunţul făcut de unguri. Ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Szabo Jozsef Andor a declarat recent că proprietarii de teren din România care doresc să-şi vândă proprietăţile cetăţenilor maghiari vor primi o rentă viageră și își pot păstra terenul pe numele lor pentru a îl pot folosi toată viața. Dacă e să dăm crezare acestor declaraţii şi dorinţei naţionaliştilor unguri de a alipi o parte din România la Ungaria (dorinţă alimentată şi de unele măsuri luate de Guvernul de la Budapesta – Legea dublei cetăţenii), Băsescu a făcut un mare serviciu vecinilor noştri, care pot să cumpere Transilvania bucată cu bucată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ