UNGURII vor să ne OMOARE urşii! "TREBUIE VÂNAȚI pentru că s-au ÎNMULȚIT!"

| 15 iul, 09:10

Parlamentarul Barna Tanczos susţine că urşii carpatini au devenit atât de periculoşi încât trebuie vânaţi. El a depus o petiţie în acest sens la Ministerului Mediului. Protecţia Animalelor cere însă vânzarea sau sterilizarea animalelor.

 

 

Senatorul UDMR Barna Tanczos a depus, ieri, la Ministerului Mediului o petiţie semnată de autorităţile din Harghita şi Covasna prin care cere o regândire a sistemului de protejare a ursului carpatin şi o majorare semnificativă a numărului de urşi vânaţi, potrivit ziarulring.ro

"În 2007, când România a intrat în Uniunea Europeană, am avut un angajament, că vom păstra circa 6.000 de urşi. Specialiştii spun că România poate avea o populaţie de 4.000-6.000 de urşi în mediul lor natural, dar în momentul de faţă, conform ultimelor date statistice, avem peste 10.000 de urşi. Eu vin dintr-o zonă rurală, montană, unde a devenit frecventă apariţia urşilor în sate, în comune şi în oraşe. În Băile Tuşnad, în Miercurea Ciuc, în satele învecinate, ursul nu numai că iese din pădure şi intră pe teritoriile agricole, ci a început să creeze o problemă din ce în ce mai mare în zona urbană. Urşii se plimbă pe străzile din Miercurea Ciuc, iar populaţia din zonă este îngrozită. Aceste animale au devenit un pericol iminent. Este nevoie de o schimbare radicală a abordării, pentru că acum nu mai vorbim de o specie pe cale de dispariţie, iar problema trebuie privită din punctul de vedere al omului, nu al animalului”, ne-a declarat senatorul Barna Tanczos.

Fostul senator Marius Marinescu ne spune că în ţara noastră există ghizi vânători pentru străini.

„Cei care vin în România să vâneze exemplare deosebite sunt îndrumaţi de ghizi care le arată locurile unde pot vâna cei mai frumoşi urşi. Din această cauză, toate exemplarele deosebite au fost vânate şi asistăm la o degenerare a speciei. Nu mai vedem urşi de 400-500 kg, ci au ajuns să fie foarte mici, de 200 kg. Există o mafie a braconajului, care se ocupă cu vânarea animalelor şi vânzarea cărnii şi a blănurilor. Din punctul nostru de vedere, vânătoarea ar trebui interzisă definitiv în România. Cei care vânează au probleme psihice mari, au frustrări mari. Cel care vânează astăzi un animal, mâine poate să vâneze un om”, a afirmat Marius Marinescu.

Fostul senator Marius Marinescu, preşedinte de onoare al Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, consideră că soluţiile pentru a stopa înmulţirea urşilor sunt relocarea acestora în zone nepopulate cu urşi, vânzarea la export sau sterilizarea.

Citeste si: Tanczos Barna (UDMR): Nu putem transforma România în grădina zoologică a Europei

"Sunt ţări care vor să-şi repopuleze pădurile cu urşi. În Germania, Elveţia şi Austria nu mai sunt urşi deloc, de exemplu. Pe o autorizaţie de vânătoare, un urs porneşte de la 6.000 de euro şi poate ajunge şi la 30.000-40.000 de euro dacă este un exemplar mare şi frumos”, ne-a precizat Marius Marinescu. 200.000 de autorizaţii de vânătoare au fost date în ţara noastră.

Senatorul UDMR consideră că trebuie crescută cota de vânătoare a urşilor de la 300 de exemplare pe an la 1.000. " Cred că pedeapsa pentru omorârea unui urs este mai mare decât în cazul unei crime umane, iar amenda este uriaşă, undeva la peste 30.000 de euro, pentru că este specie protejată. Nu am o problemă cu protecţia urşilor, dar trebuie să fie o acţiune raţională, nu exagerată, pentru că vom scăpa de sub control fenomenul. Creşterea numărului de urşi este liniară acum, dar riscăm să devină exponenţială şi, dacă avem o creştere explozivă a urşilor, scapă de sub control. Dacă pe vremuri o ursoaică avea un pui-doi, acum a început să crească trei pui. Coboară pe terenurile agricole, în lanurile de porumb, unde are hrană din belşug. Soluţia este majorarea cotei de vânătoare. Anul trecut era de 200 de urşi pe an, acum este de 300 de urşi, dar ar trebui să fie de 1.000 pentru a limita creşterea populaţiei. Dacă nu intervenim acum, în câţiva ani, ritmul de creştere o să depăşească 1.000 de exemplare pe an”, a mai afirmat Barna Tanczos.

"Anul acesta au fost şapte atacuri ale urşilor în curţile oamenilor. Ursul brun carpatin se vede din Capitală ca un animal drăgălaş, dar la noi, în zona montană, este un animal sălbatic extrem de periculos. Ursul devine încet-încet o problemă socială şi un pericol la adresa vieţii umane.", spune BARNA TANCZOS, senator UDMR

"În majoritatea ţărilor europene, ursul a dispărut, în foarte puţine state mai sunt câteva zeci sau maximum sute de exemplare. Noi trebuie să ne vedem interesul nostru, nu pe cel al ONG-urilor din UE. E uşor să spui de la Bruxelles: «Ce frumuşel e ursuleţul cu trei pui!». Este o problemă extrem de delicată. La noi şi la triatlonurile organizate în Băile Tuşnad, dacă nu te întâlneşti cu cinci urşi înseamnă că ai scăpat ieftin. Ministrul mediului a spus că se vor relua activităţile în grupul de lucru începute acum un an şi jumătate, prin care se face evaluarea genetică a populaţiei de urşi, după care se vor găsi soluţii pentru asigurarea unor zone de habitat natural, cu zone de linişte, în care nu se culeg fructe de pădure, iar lemnul se exploatează doar în anumite condiţii. După care trebuie regândită din temelii cota de vânătoare şi apoi negociată cu Uniunea Europeană.", a declarat BARNA TANCZOS, senator UDMR.

"În multe ţări nu se mai vânează absolut deloc, iar oamenii aceia frustraţi vin în România şi fac măcel.", MARIUS MARINESCU ". Din 6.400.000 de hectare de pădure, mai mult de jumătate sunt retrocedate şi aproape un milion de hectare au fost defrişate."

Citeste si: Iohannis, în APĂRAREA ŢĂRII: ce decizie capitală a luat pentru a stopa DEFRIŞAREA pădurilor

Tag-uri: păduri, unguri, ursi, vanatori
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ