Tăierea copacilor, afacere profitabilă. Câți bani produc anual pădurile din România

| 29 mai, 2014

Exploatarea pădurilor din România a generat afaceri de aproximativ șase miliarde de euro, în 2012.

În aceste condiții, Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), a declarat că ar fi nevoie ca Guvernul să aloce sume mai mari pentru dezvoltarea pădurilor.

„România este cel mai mare exportator de cherestea de foioase din Europa, după noi fiind Franţa. Ambele state cumulează 50% din cheresteaua de foioase de pe continent, România având 26%, iar Franţa 24%”, a spus Ţucunel, citat de bzb.ro.

Potrivit acestuia, în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014 - 2020, sectorului silvic îi sunt alocate doar 200.000 de euro, o sumă insuficientă pentru potenţialul industriei.

Numai anul trecut, cele mai mari trei companii austriece de prelucrare a lemnului, prezente pe piața din România, au avut o cifră de afaceri cumulată de 1 miliard de euro, dublă față de 2009.

Banii provin din vânzarea de cherestea şi alte produse din lemn, din care peste jumătate merge la export, după ce lemnul este cumpărat de la Romsilva și de la alți proprietari de pădure.

Tot anul trecut, producţia de cherestea a fost de aproximativ 5 milioane de metri cubi, faţă de 1,4 milioane metri cubi, cât se înregistra în anul 2000.

„Din cauza firmelor mari, care au productivitate mare, realizează noi investiţii şi iau masă lemnoasă ca să o exporte, preţul lemnului creşte foarte mult, iar fabricile de mobilă devin necompetitive“, a spus Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Sereny a arătat că de la începutul anului preţul lemnului a crescut cu 30-40%, iar cel al mobilei cu maximum 2-3%.

Lipsa materiei prime este resimţită şi de micii întreprinzători, cum ar fi cei din Munţii Apuseni.

„Lumea este nemulţumită pentru că firmele mari din domeniu cumpără cantităţile mari de lemn scoase la vânzare de Romsilva, astfel că pentru locuitorii care nu îşi permit aceste cantităţi nu mai există suficientă materie primă“, a spus Marin Vîrciu, primar al comunei Gîrda de Sus, județul Alba.

Alba este unul dintre județele cu cele mai întinse suprafețe afectate de defrișări, alături de Cluj, Maramureş, Suceava, Bihor, Argeş şi Vrancea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ