Băsescu: cine primeşte aviz de explorare a gazelor de șist, le primește și pe cele de exploatare

| 12 iun, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat că în privinţa gazelor de şist decizia este "în mâna Guvernului". Preşedintele a punctat că cine primeşte avizele de explorare, "obligatoriu" le primeşte şi pe cele de exploatare.

'Totul este în mâna Guvernului şi, probabil, fiind o noutate, ar trebui să aibă o lege. Dar, până a lege, deocamdată suntem la stadiul de prospecţiuni. Trebuie date toate hârtiile, să vedem dacă avem sau nu avem. Din câte ştiu eu, rezervele evaluate din gaze de şist pentru România sunt de circa 1.400 de miliarde de metri cubi. (...) Gazele de şist sunt mai ieftine cu cel puţin 50% decât gazele de sondă. (...) Aici este şi o asumare care trebuie făcută în informarea populaţiei", a spus preşedintele Băsescu, la o emisiune televizată, cu privire la deciziile privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist.

Şeful statului a menţionat că decizia politică este la Guvern, în acest caz, punctând că mai întâi trebuie date avizele de mediu.

"Se dau avizele de mediu, se fac prospecţiunile. Şi vreau să vă spun că nu vreau să intru în categoria unor mincinoşi - cine primeşte aviz de explorare, obligatoriu trebuie să primească şi aviz de exploatare. Nu se poate, că nu e samaritean să cheltuiască câteva miliarde să vadă dacă avem, pe urmă să constate că avem şi să-i spui "da, dar nu'', a explicat Traian Băsescu.

Şeful Statului a catalogat drept "poveşti" afirmaţiile potrivit cărora dacă dai aviz de explorare nu înseamnă că o să aibă loc şi o exploatare.

"Dacă îi dai aviz de explorare, trebuie să îi dai pe urmă, în cazul în care găseşte, pentru că el îşi riscă banii, căci poate să nu găsească, trebuie să-i dai şi aviz de exploatare. Este la fel ca în Marea Neagră. Cine spun că dăm numai explorare, după care le spunem "noi suntem români deştepţi şi voi plecaţi acum şi vedem noi cu cine facem o afacere.... Trebuie să-i dai la pachet. Eu susţin că viitorul energetic al fiecărei ţări este, după siguranţa alimentară, a doua prioritate. Sigur, mai sunt şi sănătate şi educaţie. Să ai resurse energetice la tine", a completat şeful statului.

El a subliniat că atunci când se dau avize de explorare şi exploatare trebuie să se negocieze şi trebuie stabilite nişte reguli în cazul redevenţelor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ