Băsescu, ciuma României în politica externă

| 19 feb, 2014

Loviturile grele pe care România le primește din partea președintele ilegitim Traian Băsescu, care a fost demis de 7,5 milioane de români și care a sacrificat economia pe valul austerității, prin crearea unei inegalități sociale, nu încetează să iasă la suprafață. Din păcate, în ultima vreme, problemele au început să depășească granițele țării, afectând imaginea României și dorința investitorilor să se intereseze de dezvoltarea României.

Astfel, peste granițele țării, au inceput să apară în diferite publicații străine articole despre caracterul calomnios și xenofob al declarațiilor lui Traian Băsescu. Mai exact, în publicația begiană „New Europe”, un articol subliniază faptul că Traian Băsescu a fost sancționat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru o serie de declarații de acum cățiva ani, dar și de faptul că paznicii săi (procurorii DNA) au susținut că șeful statului nu poate fi sancționat pentru declarații facute în afara țării.

Să ne amintim astfel atât de episodul din 2007 când președintele a folosit, fără să știe că este înregistrat, sintagma „țigancă împuțită” la adresa unei jurnalistei care încerca să îi facă poze, cât și de discursul ținut în Slovenia în 2010, în care declara că „rromii nu muncesc și că trăiesc din cerșit“, momente care vin să dovedească că atitudinea  disprețuitoare a lui Traian Băsescu este o trăsătură a unui anumit fel de a face politică.

Și cu toate acestea, în articolul străin este reliefată și obsesia sa pentru Republica Moldova, prin declarațiile sale care au ajutat pe plan extern propaganda pro-rusă a conducerii Găgăuzei. Susținerea din partea lui Traian Băsescu a referendumului, care a fost convocat în mod ilegal  cu privire la independența Găgăuzei, parte a Republicii Moldova, a dus la crearea unei situații de tensiune și de instabilitate în regiune.

Însă această obsesie a lui Traian Băsescu pentru Republica Moldova este de mult timp evidentă atât pe scena politică românească, cât și pe cea moldoveană. Cu ceva timp în urmă, spre exemplu, Traian Băsescu a declarat că după ce se va retrage din funcție se va dedica obiectivului unirii României cu Republica Moldova. În paralel, Traian Băsescu se folosește și de „credinciosul” lider al Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, o figură cunoscută în Republica Moldova, cu scopul de a mai câștiga voturi în Parlamentul European pentru fiica sa cea mică, Elena Băsescu.

În acest context, Traian Băsescu a fost criticat și de către liderul Grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda, care a susținut că „Republica Moldova se confruntă, în prezent, cu două riscuri: Președintele Traian Băsescu și Rusia”. Liderul socialiștilor europeni declară că a ajuns la acestă concluzie în urma declarațiilor date de către Traian Băsescu care reprezintă un îndemn ca Moldova să nu își memțină suvernitatea și autonomia.

Astfel, Traian Băsescu nu face decât să pună obstacole în parcursul european în care cetățenii moldoveni cred cu tărie. Declarațiile lui Băsescu reprezintă, totodată, atât o amenințare la adresa integrității statului moldovean, cât și o insultă la adresa  tuturor cetățenilor europeni.

Este foarte grav că Președintele Traian Băsescu se folosește de astfel de declarații doar pentru a crea tensiune în România și în Republica Moldova cu scopul de a-și atinge, printre altele, și interesul personal, electoral.

Și, parcă nu era de ajuns că Președintele Traian Băsescu promoveză o imagine negativă a României pe arena internațională, în peisaj apare și Emil Boc, care se confruntă cu probleme similare pe plan extern.

Primarul Clujului a ajuns în atenția publicului britanic printr-un articol în publicația „The Telegraph“, în care este prezentată opiniei publice declarațiile lui Boc despre „problema rromilor” de la groapa de gunoi din Pata Rât.

Drept urmare, peste 20 de lideri ai tuturor religiilor din Regatul Unit au facut apel la primarul Emil Boc să își revizuiască politica față de comunitatea rromă prin renunțarea la evacuarea forțată a comunităților rrome din Cluj-Napoca, precum și prin aplicarea unor măsuri imediate pentru asigurarea unor locuințe familiilor rrome care au fost evacuate forțat din strada Coastei în decembrie 2010 și au fost strămutate la periferia orașului în condiții de cazare neadecvate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
20 feb, 2014
Calianu.
Basescu, ciuma politicienilor romani.
Norocul politicienilor romani a fost consumat pe vremea lui Ion Iliescu si Emil Constantinescu, cand au generat peste 300 de miliardari de carton si fara politicieni la Jilava. A fost o lume de vis!
20 feb, 2014
ilidia
bolnav
Imivine greu sa-ti spun domnule . Totusi, domnule, sunt sigur ca nu esti bolnav psihic. Atunci ai mai avea o scuza pentru cele debitate. Bati campii cu nerusinare. macar stii ce inseamna cuvatul rusine?
19 feb, 2014
anatol
farseor
ultimile sperane comuniste
19 feb, 2014
echilibru dezechilibrat
cand boul incepe sa scrie
nu e nevoie sa citesc mai mult de 3 randuri ca sa iti dai seama ca ai de-a face cu un fiu de catea comunista
hai sictir
19 feb, 2014
cantautor
momentan sunt 25 oameni care au murit in Ucraina
poate pentru libertate
nu te intereseaza pe tine,ai subiecte mai stringente...
in Romania este blocaj politic..
ce importanta are ca nu sunt intelegeri in USL.
tu mananci "rahat" scris de Sultanescu Magnificul
Basescu e devina,chiar si Boc
pofta buna
19 feb, 2014
cantautor
de vina...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ