PNL devine PNA politic: Crin îi ”curăță” din partid pe liberalii care-l contestă

| 19 feb, 2014

Toate mutările liderului liberal, care păreau bizare până acum, devin inteligibile și vin să întregească un tablou sumbru atât pentru actualii aliați, atacați fără menajamente, dar și pentru electoratul care a crezut în proiectul USL, pe care l-a susținut masiv la vot în 2012.

Strategia trădării liberale iese la iveală. Crin Antonescu își pregătește următoarea mutare, prin care își va consolida apropierea de Traian Băsescu, imediat după alegerile europarlamentare și în vederea sprijinirii candidaturii sale pentru Cotroceni, chiar și fără sprijinul social-democraților. Privite în retrospectivă devin mai ușor de explicat sincopele și tracasările din relația politică a celor doi co-președinți. Apropierea de Băsescu este o strategie pregătită de Antonescu din timp: îndepărtarea din partid a tuturor celor care i-ar fi putut zădărnici astfel de planuri, cum a fost senatorul Sorin Roșca Stănescu, boicotarea proiectelor USL care-i periclitau poziția președintelui (comisia Nana, legea STS dar și unele din inițiativele legislative rectificative, nu în ultimul rând sabotarea proiectului de revizuire a Constituției). Oricine a intervenit în calea proiectelor antonesciene, a primit un mesaj ultimativ, dur. PNL s-a transformat în mai puțin de doi ani în PNA, partidul național al lui Antonescu. Într-un partid în care o anumită anarhie comunicațională a fost mereu tolerată, eventual privită a ca o tradiție liberală, Antonescu a impus ideea că orice este permis, mai puțin să te pui de-a curmezișul planurilor sale. Pe cei care i-au contestat autoritatea și își puseseră speranța în seniorul liberal Chiliman i-a redus la tăcere prin excluderea acestuia. Nu puțini au speculat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis ar putea fi o alternanță la vârf. Pentru aceștia, surpriza a venit ulterior, când Antonescu a știut să-l atragă de partea sa pe potențialul rival. Senatorul Ilieșiu este pe cale de a fi eliminat din ecuație, fiind propus pentru excluderea din PNL, pentru îndrăzneala de a propune înlocuirea lui Antonescu la conducerea partidului. Însuși Călin Popescu Tăriceanu a reculat, deși ultimele speranțe spre îndreptau spre capacitatea sa de a prelua conducerea PNL de la Crin Antonescu. Așa se face că un partid cu puternice tradiții democratice, în care există o puternică opoziție împotriva lui Crin Antonescu (cel puțin 16 filiale județene, spun surse liberale) este redus la tăcere și pus pe o traiectorie de coliziune cu propriul electorat. Prin excluderea senatorului Ilieșiu, liderul PNL și cei care-l susțin vor să înfrângă revolta din teritoriu, în fașă.

Mesajul lui Antonescu este simplu: în partidul acesta puteți face sau spune orice, cât timp nu vă puneți cu mine. Partidul sunt eu și cine nu este de acord, zboară! Pus în alți termeni, este același mesaj bătrân, de factură comunistă, pe care înaintea liberalilor lui Antonescu l-au învățat mai întâi democrat-liberalii lui Băsescu: dai în mine, dai în fabrici și uzine...

Dar dezastrul electoral liberal va surveni cu siguranță la prezidențiale, când popularitatea și așa precară a lui Crin Antonescu va fi și mai puternic grevată de iminenta ”alianță de dreapta” cu tabăra lui Băsescu, detaliu de natură să sperie și să îndepărteze și până și ultimii susținători pe care-i mai are liderul liberal. Despre această alianță se vorbește deja deschis tocmai în provincie, adică acolo de unde au și survenit primele semnale de alarmă anul trecut, când conservatorii atrăgeau atenția că există înțelegeri secrete la nivel local între PDL și PNL, la nivelul unor organizații județene.

Preşedintele PDL Vâlcea, Romulus Bulacu, a vorbit deschis și fără ocolișuri despre o strategie de alianţe de dreapta care să includă şi Partidul Naţional Liberal. Cu cine ar putea să se alieze dreapta lui Antonescu dacă nu cu dreapta lui Băsescu, ne întrebăm, retoric...

”Acum, în perioada imediat următoare, strategia PDL este de a merge singuri la alegeri, pentru a confirma că suntem un partid cu o anumită viziune şi care implicit însemnăm politic la nivel european, în cadrul familiei popularilor europeni. După alegerile europarlamentare este nevoie însă de o strategie de alianţe pentru reunificarea dreptei care să se opună stângii pesediste. În acest sens, evident strategia include PNL, dar după ce PNL îşi asumă guvernarea USL ca pe un eşec”, a spus Romulus Bulacu.

Ce șanse ar mai avea acei liberali din PNL care nu doresc apropierea de Băsescu să blocheze o astfel de evoluție, acum când Crin începe să curețe PNL de cei care îi deconspiră intențiile? Tăriceanu ar fi putut deveni la ultimul BPN al PNL un al doilea Vasile Blaga, care în mod similar ar fi putut să-l scoată pe Antonescu din aceste jocuri de putere. Tăriceanu a preferat însă un conformism prudent, criticând și el, la rândul său, tot colaborarea cu partenerii social-democrați.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ