Criza politică și criza de guvernare

| 19 feb, 2014

Nu e foarte important ce își dispută cele două partide - STS-uri, ministere, vicepremieri -, dacă nu se certau pe astea, găseau alt motiv, garantat.

Spre deosebire de ucraineni, noi avem un orizont de așteptare pentru sfârșitul crizei: mai ține până luni, conform anunțului oficial al celui de-al doilea om în stat, Crin Antonescu. Alăturarea celor două evenimente este forțată, nepotrivită și lipsită de respect, dacă ne gândim că numai ieri au murit peste 25 de oameni pe Euromaidanul de la Kiev. Totuși, nu m-am putut abține s-o fac, cu gândul, ca atâția alții, la ce înseamnă o criză adevărată (Ucraina), mai ales că și noi am trecut pe-acolo, acum 24 de ani.

Din fericire, noi am depășit acele momente. Acum avem și democrație, și Europa, și liberă circulație. În democrație, o criză, fie că e economică, fie că e politică, se tranșează la televizor, cu vorbe, nu în stradă, cu cocktailuri Molotov. M-am ferit să scriu despre criza politică din USL, cu gândul că este un eveniment în continuă mișcare și că e posibil ca ce spun acum să nu mai fie valabil sau de actualitate peste 2-3 ore. Criza din USL durează însă de două săptămâni, timp în care s-au dat repetate ultimatumuri și s-au împărțit declarații grele (e drept, mai agresive ale lui Crin Antonescu, mai împăciuitoare ale lui Victor Ponta. Tocmai s-a mai dat un ultimatum de cinci zile, o repriză de prelungiri destul de lungă.

Pentru mine, asta e o problemă. USL s-a constituit cu scopul declarat de a lupta cu Traian Băsescu. Cât timp a urmărit acest țel, Băsescu e dictator, USL a funcționat unitar și a fost cât pe ce să-l înece pe marinar. Când vine vorba de guvernare însă, devine clar că o alianță între stânga și dreapta produce scântei. Nu e foarte important ce își dispută cele două partide - STS-uri, ministere, vicepremieri -, dacă nu se certau pe astea, găseau alt motiv, garantat. Important e că, într-o chestiune care ține de guvernare, când apar neînțelegeri, ele degenerează într-o criză. Guvernarea devine dificilă ca alergatul prin melasă. E un lucru evident, dar despre care nu prea văd să se vorbească. Toată lumea caută declarații de la cei doi lideri USL, încaieră-i, drace, și se dau ultimatumuri de cinci zile. N-o să spun că țara nu a fost guvernată în ultimele două săptămâni și că nu va fi guvernată în următoarele cinci zile. Dar nici voi să nu-mi spuneți că asta înseamnă o guvernare normală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 feb, 2014
Horia Nabot
te cam înșeli amice, guvernul poa'să pice !
Că la noi chiar e ''democrație iar o criză, fie că e economică, fie că e politică, se tranșează la televizor, cu vorbe, nu în stradă'' , e puțintel eronat, odată ce ziceai că preș.-ul de-acum e un dictator neînduplecat. Democrația voastră, așa originală cum s-a implementat de tov.Ilici, după ce pe cadavre s-a urcat - a cam sucombat. Apoi, românul s-a cam deșteptat și de voi s-a săturat - nu doar pentru că-n continuu l-ați furat și taxat. Lecția de foc și pucioasă - vouă, strada ... încă nu v-a dat !!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ