Sorin Roşca Stănescu: Un scenariu "fulminant": Punerea sub urmărire penală a lui Victor Ponta

| 26 feb, 2014

Într-o analiză publicată marţi pe blogul personal, cu câteva ore înainte ca USL să-şi dea obsteşcul sfârşit, senatorul Sorin Roşca Stănescu identifica două scenarii "fulminante" "în procesul, in sine senzational si spectaculos, al ruperii USL".

"Primul deriva dintr-o afirmatie a presedintelui Crin Antonescu, conform careia ar fi posibile alegeri anticipate. Ce fel de alegeri? Ce ar putea sa le determine? A aparut o cauza inedita. Punerea sub urmarire penala a prim-ministrului si demiterea acestuia de catre presedinte", a scris senatorul.

"Al doilea scenariu s-ar numi, in poker, cacealma. O operatiune prin care PSD ar intentiona sa lase cu ochii in soare PNL. Si, pentru moment, liberalii ar fi orbiti", aprecia Roşca Stănescu marţi la amiază, înainte ca liberalii să decidă oficial ieşirea de la guvernare.

"Incercand sa gasesc explicatii la afirmatia domnului Crin Antonescu, conform careia nu ar fi excluse anticipatele, am scapat din vedere unul dintre mecanismele posibile pentru declansarea acestora. Ma refer acum la anticipatele parlamentare. Conform Constitutiei, daca impotriva prim-ministrului s-a declansat urmarirea penala pentru vreo infractiune, atunci, la sesizarea procurorilor, presedintele Romaniei are dreptul sa-i retraga premierului mandatul. Daca se intampla un asemenea eveniment, atunci este apanajul presedintelui de a investi o persoana, din orice partid – pentru ca prin desfiintarea USL nu mai exista o majoritate castigatoare rezultata din alegeri –, cu rolul de a forma viitorul Guvern. Daca de doua ori este respinsa propunerea prezidentiala, automat trebuie organizate alegeri parlamentare anticipate. Daca Crin Antonescu s-a gandit cumva la un asemenea scenariu, inseamna ca, pe o cale sau alta, liderul PNL a obtinut informatii conform carora Victor Ponta se afla pe un tobogan penal.

Un al doilea scenariu, la fel de spectaculos, poate prinde insa intr-o pozitie de spagat Partidul National Liberal. Este ipoteza in care, pe neasteptate, dupa numeroase zile de criza guvernamentala in care, in mod constant, PNL a insistat pentru ca domnul Klaus Iohannis sa fie investit in Guvernul Ponta III si cu portofoliul Ministerului de Interne, dar si cu statutul de viceprim-ministru, nesubordonat unui alt viceprim-ministru, PSD ar accepta solicitarea liberala si intregul scandal s-ar dezumfla brusc. In aceasta eventualitate, PNL are o dificultate in a persista in directia ruperii USL. Dimpotriva, liberalii vor fi pusi in situatia de a accepta imediat, punand in surdina toate criticile indreptate impotriva partenerilor de coalitie. Cu atat mai mult cu cat ei au renuntat deja la solicitarea desfiintarii Uniunii Social Democrate. PNL ar fi astfel silit sa revina la guvernare", afirmă Sorin Roşca Stănescu.

Primul scenariu invocat de Sorin Roşca Stănescu vine în contextul în care DNA a cerut urmărirea penală a fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu pentru iniţierea Ordonanţei ASF. Ordonanţa nu este însă semnată doar de Chiţoiu, ci şi de către Victor Ponta şi Liviu Voinea. Surse politice afirmă că este posibil să se ceară urmărirea penală a lui Victor Ponta în acest caz. În acest dosar, procurorii DNA l-au reţinut marţi pe preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu.

Al doilea scenariu prezentat de senator marţi la prânz a picat marţi seară. Liberalii au decis prin vot ieşirea de la guvernare. Ponta şi PSD nu au revenit asupra deciziei privind propunerile făcute de liberali în Guvern.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ