​​Lupte încinse în PNL pentru controlul ASF

| 07 mar, 2014

Ordonanța ASF, pentru care Dan Radu Rușanu și Daniel Chițoiu, reprezentanții aripii anti-Antonescu din partid, au intrat sub urmărirea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, a fost miezul unui război intern, în care apropiații lui Crin Antonescu făceau eforturi mari pentru oprirea promulgării actului.

Pe lângă conflictele politice la vedere din ultimele luni, care au dus eventual la dezmembrarea USL, aflăm că o luptă mult mai crâncenă s-a dus în interiorul partidului liberal. Ordonanța despre ASF, pentru care Dan Radu Rușanu și Daniel Chițoiu, reprezentanții aripii anti-Antonescu din partid, au intrat sub urmărirea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, a fost miezul unui război intern, în care apropiații lui Crin Antonescu făceau eforturi mari pentru oprirea promulgării actului. După ce președintele a arătat cu degetul înspre autoritate și a etichetat conducerea drept “cloaca de la ASF”, procurorii au început repede să dea din mâini și l-au invitat pe “Unchiul” Rușanu să dea cu subsemnatul. Ieri, România TV a prezentat stenograme ce arată discuțiile din tabără cealalată, pro-Antonescu.

Luna trecută, scandalul de la Autoritatea de Supraveghere Fiscală devenea brusc cap de afiș în presa centrală, parțial din cauza salariilor mari de care beneficiau membrii consiliului de administrației și parțial pentru modul în care acești membri își foloseau influența politică pentru a-și regla conturile dintre ei. Marian Mîrzac, director al Direcției Autorizări din cadrul ASF și apropiat al lui Chițoiu, ar fi urmărit introducerea în legea de organizare a ASF a unor incompatibilități, astfel încât să-l determine pe Daniel Tudor, acum fost vicepreședinte al ASF, să demisioneze. Daniel Tudor, la rândul lui, ar fi tras sforile în sens invers, încercând să blocheze promovarea ordonanţei, și a apelat pentru asta la soția sa, Doina Tudor, senator PNL, care a încercat să obţină sprijinul lui Dan Motreanu şi Eduard Hellvig, și, prin intermediul acestora, chiar sprijinul lui Crin Antonescu.

Ceea ce surprinde în stenogramele prezentate este nivelul jos al discuțiilor, în care un Daniel Tudor evident neliniștit să își salveze scaunul de vicepreședinte o împingea pe soția lui să vorbească ba cu Dan Motreanu, ba cu Eduard Hellvig, ba cu președintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, ba cu Antonescu. “M-am dus la Crin, că de aia te tot sunam. Am fost eu la Crin, am zis: să-mi bag picioarele, mă duc şi întreb direct pe el”, povestea la telefon doamna Tudor o întânire cu liderul PNL, care nu s-a oferit, totuși, să o ajute cu cerința soțului. Daniel Tudor a încercat să îl convingă și pe Eduard Hellvig, secretarul general al PNL, să discute cu Antonescu în numele său: “Poate vorbeşti cu Crin totuşi: bă, uite, nu e normal ce se-ntâmplă. Asta e o lucrare care uite cum s-a făcut. [...] Păi dacă-i dă telefon la ăla... [...] ... şi-i spune: bă, am şi eu o rugăminte. Ăla respectă exact cum... s-a făcut, nu-ţi face ambiţii să-l scoţi tu pe Tudor că nu e-n regulă,” îi spunea Tudor lui Hellvig, așa cum reiese din stenogramele apărute în presă.

Erau mai ‘simpatici’ soții Tudor atunci când apăreau în presa tabloidă cu averile lor ieșite din comun – cele 25 de conturi în bănci din România, Cipru, Turcia și SUA, a căror valoare însumată depășește bine 3 milioane de euro, cele două bărci cu motor și bijuterii și ceasuri în valoare de circa 100.000 de euro –, sau cu tatuajul de pe glezna stângă a doamnei senator, decât acum când apar vorbind pe șleau cum să facă să nu fie dat jos soțul din funcția cu salariul exorbitant. Între timp ordonanța a trecut și acest nu mai este în funcție. Dar vom vedea ce se va întâmpla de acum înainte cu taberele din PNL – este, totuși, destul de puțin probabil să se mai ridice vreun cap din tabăra anti-Crin, atât timp cât sabia DNA-ului plutește deasupra conflictelor din partid.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 mar, 2014
cantautor
sa-l ajutam pe autor ...
La ASF lucreaza rude ale politicienilor sau fosti membri de partid ai formatiunilor aflate si foste la guvernare.
Aripa PNL era reprezentata de presedintele si prim vicepresedintele ASF, Dan Radu Rusanu si Daniel Daianu care au incasat, in noiembrie si decembrie, 72, respectiv 68 de mii de euro.
Sotia fostului ministru de finante Daniel Chitoiu, a sefului grupului Parlamentar al PNL George Scutaru si a parlamentarului Daniel Motreanu sunt si ele angajate la ASF. Tot aici, il gasim si pe Remus Campeanu, fiul Marianei Campeanu.
PSD este si el bine reprezentat. Mircea Ursache si Ion Giurescu, fosti social democrati, sunt vicepresedinti ai institutiei si au primit fiecare, in ultimele 2 luni ale anului, cate 47 de mii de euro. La ASF o regasim si pe Cristina Zgonea, fosta sotie a lui Valeriu Zgonea si pe Aura Socol, sotia lui Cristian Socol, consilier al premierului Ponta.
Sub umbrela UNPR pot fi pusi Doru Frunzulica si Marian Sarbu membri in consiliul de supraveghere ASF si fost membri UNPR, dar si Ana Maria Tudor, fiica vicepremierului Gabriel Oprea
07 mar, 2014
irina
ASF
corect ar fi sa spui si de cei din PDL CARE INCA POPULEAZA SI INCA CAPUSEAZA aceasta institutie

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ