BĂSESCU, despre disputa cu Gabriela Firea: O invit la mediator. Medierea previne costul uriaş din justiţie

| 16 sep, 12:48

Instituţia mediatorului public previne costul uriaş al apelului la justiţie şi permite rezolvarea amiabilă a unor dispune între cetăţeni, a declarat miercuri fostul preşedinte Traian Băsescu, transmite Agerpres.

"Mediatorul public este o instituţie care poate substitui activitatea extrem de costisitoare a organismelor statului. Cred că trebuie să facem mai mult pentru a promova ideea de mediere la un mediator public", a afirmat Băsescu, cu ocazia primirii titlului de Mediator de Onoare din partea Consiliului de Mediere.

El a spus că societatea încă nu valorifică aşa cum trebuie această oportunitate legislativă. 

"Eu îi invit şi pe cei care nu se înţeleg la partaj să vină la mediator. Îi invit şi pe cei care au de rezolvat probleme comerciale, de mici plăţi. Uitaţi-vă ce proces s-a făcut între doamna Rarinca şi doamna Stanciu, dacă veneau la un mediator sunt convins că nu mai era atâta antrenare a unor forţe uriaşe: DNA, tribunale, curţi de apel, recursuri, cât a cheltuit statul pentru o dispută, fie ea a lui Firea cu Băsescu sau a lui Stanciu cu Rarinca", a precizat Băsescu. 

Consiliul de Mediere a conferit miercuri titlul de Mediator de Onoare şi foştilor preşedinţi Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, dar şi secretarului general al Academiei Române, Victor Voicu, în semn de apreciere a preocupării pentru dialog şi comunicare atât la nivel naţional, cât şi internaţional. 

"Mass-media prezintă cu fervoare pe toate canalele o Românie înfricoşătoare, parazitată de sărăcie, conflicte, violenţă, corupţie, o Românie la care te uiţi şi te întrebi dacă mai are rost să lucrezi cinstit, să trăieşti şi să-ţi creşti copiii; o Românie în care sunt peste patru milioane de procese. Această imagine de Românie anormală ne arată de fapt cât de urgentă şi de necesară este schimbarea, cât de importantă este trecerea de la o societate conflictuală la o societate a dialogului", a declarat preşedintele Consiliului de Mediere, Mugur Mitroi. 

El a adăugat că mediatorii sunt ''pionieri'' ai acestei schimbări, iar Consiliul de Mediere este autoritatea care şi-a asumat această misiune. 

"În calitatea mea de preşedinte la Consiliul de Mediere sprijin acest demers şi încurajez instituţiile statului să se angajeze activ şi să coopereze pentru atingerea acestui scop", a afirmat Mitroi.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ