Băsescu, despre Iohannis: Oricât ai fi de înalt, înălțimea nu te scutește de prostie

| 11 iul, 17:56

Summitul de la Varșovia a fost un eșec pentru România, dar un succes pentru NATO, a declarat Traian Băsescu pentru B1 TV. Acesta a explicat faptul că NATO nu putea da Rusiei un mesaj mai puternic decât l-a dat în capitala poloneză. Din păcate, a susținut fostul președinte, Klaus Iohannis nu a înțeles ce s-a întâmplat la reuniune.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a făcut o serie de declarații incendiare cu privire la declarațiile actualului șef al statului Klaus Iohannis referitoare la prezentarea rezultatelor summitului NATO de la Varșovia ca pe o mare victorie a țării noastre.

Întrebat dacă reacția avută nu a fost un pic prea dură, Băsescu a răspuns: ”reacția mea a fost la afirmația domnului Iohannis că acum a început politica externă a României și că de acum, cu dânsul, nu mai stăm precum ghiocelul. M-a deranjat. Oricât ai fi de înalt, înălțimea nu te scutește de prostie. Și dacă ai 1,50 și dacă ai 2 metri, poți fi prost. Scuzați-mă că sunt atât de direct. Afirmația că odată cu domnia sa România nu mai stă ca ghiocelul arată un om mărunt, care a venit și el din provincie și a aflat că e președintele României. Vă asigur că nu cu primarul Sibiului s-a negociat scutul antirachetă. Nu cred că era acolo când eu negociam cu Biden și nici când confirmam cu Obama. Nu am văzut pe nimeni de 2 metri însoțit de soția cu mânecile descoperite și cu fusta deasupra genunchilor”.

Fostul președinte a explicat motivele pentru care, dincolo de eșecul pentru România, summit-ul a fost un succes pentru întreaga alianță.

”A fost un eșec pentru România, dar un pas înainte pentru NATO. Asta nu a sesizat domnul Iohannis, deși a fost la Varșovia. Sunt un om care a participat la cinci summit-uri NATO. Le știu interiorul, nu declarația de final. Vreau să notăm toți faptul că e cel mai puternic mesaj dat la Varșovia adresat Rusiei. Asta trebuia să vadă Iohannis, nu să încerce să ne spună că de la el a început poziția nonnghiocel. El a fost un absent acolo, nu a înțeles ce s-a întâmplat.

Am citit comunicatul summitului. E exceptional din punct de vedere al cooperării NATO-UE și al măsurilor de securitate pentru aliați, mai ales cei din flancul estic. Niciodată nu am văzut o punere la punct a Rusiei cum am văzut acum. Niciodată.

Nu se puteau scrie lucruri mai concrete. NATO a dat un semnal extrem de dur prin anunțul că va poziționa patru batalionae în statele baltice plus unul în Polonia. Mesajul e ”dacă vreți război, suntem gata!”. A fi extins, cum greșit a analizat diplomația românească, acest mesaj pentru baltici și polonezi către flancul sudic al frontierei de est a NATO și a UE era aproape ca o declarație de război către Rusia. De aceea semnalul către baltici și polonezi a fost mai mult decât suficient. Luați notă că, de unde până ieri Rusia blama SUA și România pentru scutul antirachetă, la summit s-a spus ”alo, copiii de la Moscova, rachetele nu sunt o afacere româno-americană, ci una NATO, care ține de securitatea colectivă, este o afacere defensivă, dar e una NATO”. Vă mărturisesc, ca om politic sunt extrem de mulțumit de mesajul summit-ului. Din păcate, Iohannis nu a înțeles ce s-a întâmplat acolo”.

Întrebat de ce crede că diplomația românească a cerut la summit mai mult decât i se putea oferi, Băsescu a răspuns: ”de proastă. A fost o mare stângăcie să te duci la Sofia să spui ”vreau flotă NATO în România”, să spui în țară ”vreau brigadă NATO împotriva Rusiei”. De asta nu au reacționat statele, de asta a rămas să punem militari de la Iași, Buzău, Cluj și să ne facem și noi o brigadă NATO...

Suntem de un ridicol incredibil neînțelegând esența politicii externe, a politicii de apărare și descurajare. Nimeni nu vorbește despre politica de descurajare a NATO. Ce vrei semnal mai mare când NATO spune că e operațional scutul antirachetă de la Deveselu cu rachete antirachetă și patru batalionane în statele baltice?”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ