Băsescu: Este esenţial ca MP să se prezinte în alegerile locale cu programe credibile

| 15 mar, 16:40

Programele de campanie la alegerile locale ale candidaţilor Mişcării Populare vor trebui să fie concise, credibile şi bazate pe respectarea de către administraţia locală a patru drepturi fundamentale ale cetăţenilor prevăzute de Constituţie - dreptul la educaţie, sănătate, informare şi un mediu sănătos, a declarat, marţi, preşedintele formaţiunii, Traian Băsescu.

"Am discutat cu membrii CEN care sunt priorităţile noastre de campanie locală. Decizia a fost să nu ne prezentăm cu programe stufoase, programe din care să se vadă din capul locului că tentaţia este să amăgeşti populaţia. Programele candidaţilor noştri trebuie să fie relativ scurte, concise şi credibile. Este esenţial ca Mişcarea Populară să se prezinte în alegeri cu programe credibile", a afirmat Traian Băsescu într-o conferinţă de presă. 

El a adăugat că le-a transmis liderilor de organizaţii că este important ca în alcătuirea programelor de campanie să se ţină cont de prevederile constituţionale care trebuie asigurate de administraţiile locale. 

"S-a luat notă de toate organizaţiile că este esenţial să privim în Constituţie şi să vedem care dintre drepturile şi libertăţile cetăţenilor depind de administraţiile locale. Ne-am obişnuit să spunem că aceste drepturi trebuie asigurate de guverne, în speţă de Guvernul României. Deja, urmare a proceselor de descentralizare, multe dintre drepturile cetăţenilor stau în mâna administraţiei locale", a mai declarat preşedintele MP. 

Băsescu a dat ca exemplu faptul că asigurarea dreptului la învăţătură, prevăzut de art.32 din Constituţie, cade în sarcina administraţiilor locale, în condiţiile în care, în România, în prezent, rata abandonului şcolar este de 17%-18%. 

"În mod cert, cea mai mare parte din acest procent este acoperit de incapacitatea autorităţilor locale de a crea condiţii pentru ca toţi copiii să meargă la şcoală. (...) Deci, am cerut ca toate organizaţiile să aibă în programul lor soluţii adaptate realităţilor locale pentru diminuarea abandonului şcolar", a subliniat el. 

Băsescu s-a referit şi la art. 34 din Constituţie, care prevede dreptul la ocrotirea sănătăţii, punctând faptul că marea majoritate a spitalelor din ţară sunt administrate de autorităţile locale şi, ca atare, acestea trebuie să creeze condiţiile pentru asigurarea unui act medical de calitate. 

Despre art.31 din Constituţie - dreptul la informare a cetăţenilor -, el a spus că administraţiile ar trebuie să furnizeze transparent informaţii despre modul cum e cheltuit banul public. 

"Am văzut că Guvernul Cioloş a făcut o inovaţie. Pune transparent pe site-uri execuţia bugetară (...), un mod de a amăgi oamenii. Trebuie puse pe site-urile instituţiilor facturile neachitate în ordinea în care ele au intrat pentru plată. (...) Important este ca orice comunitate să ştie ce cheltuieli are de făcut şi încă neachitate de administraţia locală.(...) Acest lucru înseamnă transparenţă, afişarea în ordinea introducerii la plată înainte de a fi plătite. Şi atunci, cu certitudine, cetăţenii vor reacţiona", a spus preşedintele MP. 

Băsescu a mai spus că un alt patrulea drept al cetăţenilor prevăzut de Constituţie şi care ţine de administraţiile locale este cel referitor la un mediu sănătos. 

Un alt subiect discutat în CEN l-a constituit abordarea campaniei în Bucureşti. 

"Am cerut candidaţilor noştri să-şi înscrie toţi în program (...) un cuvânt fundamental pentru Bucureşti: ordine", a mai spus Băsescu, exemplificând că trebuie pusă ordine în modul de emitere a autorizaţiilor de construcţie şi în finalizarea unor mari proiecte de infrastructură, cum ar fi magistrala de metrou Drumul Taberei sau deschiderea lucrărilor la linia de metrou către Otopeni. 

În privinţa candidatului pentru Primăria Capitalei, el a precizat că va fi anunţat în timp util iar, personal, nu ştie dacă va candida. 

MP vrea să depună candidaturi la alegerile locale în toate judeţele. 

"Ne menţinem ambiţia de a avea liste complete în toate judeţele, poate cu probleme în judeţele Covasna şi Harghita, unde nu se prefigurează şansa de a avea liste complete", a menţionat preşedintele Mişcării Populare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ