Băsescu: Povestea că FMI impune României programul e ca cea cu flota

| 29 apr, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a menţionat că "povestea" potrivit căreia Fondul Monetar Internaţional ar impune României un anumit program este similară cu cea referitoare la cazul "Băsescu şi flota", adică se fac afirmaţii pe tema respectivă, dar nimeni nu le dovedeşte.

"Vă afirm public că noi am cerut introducerea societăţilor în acordul cu FMI, noi am cerut ca în acordul cu FMI să avem introducerea managementului privat, ca o obligaţie. Noi, Guvernul şi eu. Guvernul Emil Boc şi eu. De ce? Pentru că ne dădeam seama că aici avem o mare vulnerabilitate să încercăm să diminuăm influenţa politicului", a declarat Traian Băsescu, într-o emisiune TV.

Preşedintele a menţionat că  doreşte ca România să rămână în continuare în acord cu FMI şi UE, întrucât aşa avem un adaos de 10% la suma cu care contribuie Uniunea Europeană la proiecte.

Potrivit lui Traian Băsescu, România a ieşit din criza de credibilitate, iar în acest moment nu mai suntem constrânşi în programele instituţiilor financiare, ci ne putem construi propria dezvoltare, "prin prisma finanţărilor pe care le avem de la Uniunea Europeană, prin prisma banilor pe care îi avem la dispoziţie de la Banca Europeană de Investiţii şi prin prisma resurselor bugetare", a adăugat preşedintele. 

Chiar dacă populaţia nu a fost de acord cu măsurile dure de austeritate, ele au contribuit în mare măsură la succesul României, care este una dintre ţările care au ieşit din criză, mai crede Băsescu.

"Vedem câte ţări erau în criză în 2009 şi câte au ieşit. Trei au ieşit, atât, din care România este una dintre cele trei. A ieşit Germania anul trecut din deficit excesiv şi anul acesta ies România şi Ungaria. Faptul că în trei ani noi am reuşit să venim în criteriile de la Maastricht este o probă că programul de austeritate românesc a reuşit şi avem platforma de pe care să creştem", a spus preşedintele.

Băsescu a menţionat că, pentru creşterea economică a României, este necesară o bună utilizare a fondurilor europene, punctând că speră ca acest lucru să fie rezolvat de Guvernul condus de Victor Ponta.

"Noi putem substitui foarte bine lipsa de apetit a investitorilor străini pentru investiţii utilizând bani europeni. România are anul acesta 6,5 miliarde alocate numai pentru coeziune. (...) Nu avem altă soluţie să garantăm creşterea României decât să ne punem pe treabă. (...) Eu acest lucru sper să-l rezolve Guvernul Ponta, de asta îi încurajez tot timpul, îi susţin, trebuie să pornească acest motor formidabil care sunt banii europeni nerambursabili", a adăugat preşedintele Traian Băsescu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ