Băsescu: Guvernul a vrut să mă substitui premierului şi să încalc legea

| 05 aug, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Palatul Cotroceni că Guvernul a presat în crearea unui precedent şi anume , implicarea CSAT în procese de privatizare. În plus a spus că Executivul a dorit să-l transforme în premier, ceea ce este ilegal.

"Guvernul a presat în crearea unui precedent, implicarea CSAT în procese de privatizare. Cred că mai bine se faceau presiuni pe câştigător să vină cu banii", a declarat Băsescu făcând referire a propunerea Executivului de introducere în CSAT a subiectului vânzării CFR Marfă către Gruia Stoica. Acesta a adăgat că nu înţelege de ce s-a preferat implicarea CSAT când cel care avea atribuţiuni era câştigătorul lăudat de fostul ministru al Transporturilor, adică Relu Fenechiu, şi Victor Ponta. " Constat că unii politicieni ajung să fugă de succes. Singurii precauţi am fost eu şi CSAT şi nu înţeleg de ce se vrea să luăm succesul lui Victor Ponta", a mai spus preşedintele.

Acesta a adăugat că: "Din pacate, la câteva ore după plecarea în concediu a dl. prim  ministru, secretariatul general al Guvernului a transmis o adresă prin care înainta solicitarea premierului, de a se pune pe ordinea de zi hotărârea cu privire la privatizarea CFR. Ştiind foarte bine timingul, guvernul s-a angajat sa finalizeze privatizarea până la finele lui septembrie, am convocat de urgenţă şedinţa CSAT mai ales că nu se cerea nimic altceva decât punerea pe ordinea de zi. În adresa de înaintare, ca şi în scrisoarea nedatată a premierului - care mie îmi arată că deliberat a vrut sa plece în concediu şi pe urmă să trimită SGG adresa - ceea ce nu e cel mai frumos lucru, dar mergem înainte de dragul coabitării - în această scrisoare solicitarea de punere pe ordinea de zi e în baza art. 4 lit. d din legea 415/2002. Ce se spune la acest articol: CSAT are urmatoarele atribuţii - avizează proiectele de acte normative ale guvernului privind securitatea naţională. Văzând adresa, am crezut că este o hotârare urgentă ce vizează securitatea naţională. Din păcate, ce am primit nu corespunde cu obligaţia semnalată în adresă şi din lege", susţine  Băsescu.

Confor acestuia, în legea CSAT nu poate găspi măcar şi forţând interpretările, vreun articol care să dea dreptul CSAT dreptul să avizeze contracte de vânzare-cumpărarea de companii.  "Ar fi o gravă încălcare a legii de funcţionare a CSAT. Se poate emite ideea că CSAT să verifice dacă exigenţele stabilite prin hotărârea CSAT din februarie sunt respectate. CSAT nu are atributul de a verifica guvernul. Controul asupra guvernului îl exercită Parlamentului, niciodată nu s-a făcut până acum control de la CSAT. E şi o chestiune relativ ridicolă, CSAT să avizeze o vânzare de acţiuni şi doi se spune că mă substitui primului ministru pentru simplul fapt că îmi exprim o părere şi acum guvernul îmi cere să fac pe primul ministru. Iar eu le spun nu pot, nu pot încălca o Constituţie care a fost singurul meu scut în cele două mandate", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a declarat că în situaţia în care Guvernul nu continuă procedura de privatizare a CFR Marfă din vina sa, GFR va cere daune "cu certitudine".  'În condiţiile în care Guvernul nu continuă procedura din cauza lui, nu din alte cauze, peste ceva timp cu certitudine GFR va cere daune Guvernului României, nu numai că nu va pierde garanţia, dar va câştiga probabil destule milioane de euro ca daune, pentru că Guvernul nu a dus la îndeplinire procedura după ce a declarat câştigătorul şi aceşti bani se vor plăti din bani publici", a spus şeful statului.

Băsescu a subliniat că litigiul va fi în defavoarea statului român şi că dacă el ar fi prim-ministru ar accelera la maxim procedurile.

El a adăugat că este sceptic că omul de afaceri Gruia Stoica va găsi banii pentru privatizarea CFR Marfă. "Şi acum sunt sceptic că va găsi banii, însă blocarea procesului de către Guvern îi va da dl. Stoica toate motivele să spună: Păi, fraţilor dacă îmi semnaţi contractul în cele 60 de zile care mi-ar fi rămas, că mai avea 30 de zile să mai depună 10,2 milioane, încă 30 de zile ca să depună diferenţa de 181 de milioane, omul oricât ar căuta, dacă nu are contractul în mână semnat nu-l ia în seamă nicio bancă în mod serios. Dincolo de faptul cunoscut că ar avea probleme, dar Guvernul îi creează condiţii să arate că nu avea cum să facă rost de bani pentru că nu are contractul. Aici este eroarea care, după părerea mea, o face Guvernul", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ